La família Pujol, la 'mare superiora' de Banca Reig i els 69 milions d'euros que haurien 'transitat' per Andorra

Comentaris

La família Pujol, la \'mare superiora\' de Banca Reig i els 69 milions d\'euros que haurien \'transitat\' per Andorra
La família Pujol, la \'mare superiora\' de Banca Reig i els 69 milions d\'euros que haurien \'transitat\' per Andorra

La família de l’expresident de la Generalitat catalana hauria obtingut un “benefici econòmic no justificat” d’uns 69 milions d’euros a través dels seus comptes a Andorra. La Unitat de delictes econòmics i fiscals (Udef) de la policia espanyola situa al 1990 l’obertura del primer compte de la ‘Família’, en majúscula i amb l’objectiu d’evidenciar que es tracta d’un grup amb finalitats econòmiques criminals per la seva suposada voluntat d’amagar “grans volums de diner d’origen desconegut”. En el “pla concebut i ordenat” hi jugava un paper preponderant el fill gran dels Pujol Ferrusola, Jordi júnior. Però la mare, Marta, tampoc no es quedava enrere i ordenava moviments tot qualificant-se a ella mateixa com a “mare superiora de la congregació”.

De fet, aquesta denominació era corrent que l’usés Marta Ferrusola, prou que ho sap el gestor habitual dels Pujol a Banca Reig Josep Maria Pallerola, que més enllà del banc i en alguna ocasió, s’havia adreçat a Ferrusola amb el nom en clau que utilitzava per donar instruccions de moviments bancaris. Els Pujol van aterrar al Principat via Banca Reig tot passant després a Andbank. Les escorrialles de tot plegat anirien a parar a Banca Privada d’Andorra (BPA) i excepte els diners que conservava Jordi Pujol júnior, els de la mare i la resta de germans es van acabar regularitzant davant el fisc espanyol previ pas per unes fundacions panamenyes i uns comptes a Banco Madrid. La regularització es va fer l’estiu del 2014 just després que transcendís la famosa suposada imatge d’una pantalla amb els moviments comptables de la família.

La informació que ha transcendit aquest dilluns i de la qual se n’han fet ressò tots els mitjans espanyols deriva de les noves incorporacions de dades al sumari del ‘cas Pujol’. Es tracta d’un informe de la Udef que el jutge que instrueix la causa, José de la Mata, va rebre a finals d’abril. La unitat policial considera que l’“objectiu final” del moviment dinerari cap a Andorra i, per tant, del que es considera blanqueig de capitals, era la recerca d’un “benefici econòmic no justificat” en diferents divises. I en el seu informe, la Udef ho quantifica, essent en Júnior qui més diners tenia. 

Segons l’informe, de més de cent pàgines i citat per diversos mitjans de comunicació espanyols, el gran dels Pujol Ferrusola hauria obtingut 54,5 milions d’euros en diverses divises (pessetes, euros, dòlars, marcs alemanys i lliures esterlines). El segueix la seva exdona Mercè Gironès, que va aconseguir 3,7 milions d’euros. Segons la policia, l’expresident català va registrar 473 milions de pessetes (2,84 milions d’euros) en un compte al Principat que se li atribueix encara que amb dubtes. Es tractaria del compte 63810 d’Andbank del qual aparentment en seria titular el seu fill, però els investigadors consideren que seria estrictament a nivell de fiduciari i el real propietari dels dipòsits en seria el pare.

La dona de l’expresident de la Generalitat, Marta Ferrusola, disposaria de 683.139 euros més. Entre la resta de fills, qui més tindria seria en Josep, segons les dades explicitades per la policia espanyola, amb 3,5 milions d’euros. El segueixen n’Oriol, amb 955.253 euros; Mireia, amb 757.708 milions; 711.561 euros d’en Pere; 697.761 d’Oleguer; i 695.675 de Marta.

La nota manuscrita

Però sense cap mena de dubte, una de les ‘perles’ d’aquesta jornada de dilluns és l’aparició d’un document, amb el logotip de Banca Reig, i en què el 14 de desembre de 1995 Marta Ferrusola donava un seguit d’instruccions als seus gestors. Però ho feia d’una manera ben peculiar. Així, ella s’atribueix el paper de “mare superiora de la congregació” per dirigir-se al “reverend mossèn”, que no pot ser ningú més que el gestor bancari al qual li demana que traspassi “dos missals de la meva biblioteca a la biblioteca del capellà de la parròquia”. La interpretació que en fa la policia que els missals són milions de pessetes i el capellà de la parròquia és el seu fill gran, qui “ja li dirà on s’han de col·locar”. Tots els moviments definitius els duia a terme Jordi Pujol Ferrusola.

L’aparició d’aquest manuscrit és el que va fer confirmar a De la Mata que els pares, és a dir, que el matrimoni Pujol-Ferrusola, estava plenament al aocrrent als moviments dels seus fills, i especialment del seu fill gran, i que, fins i tot, en algunes ocasions n’ordenaven. Amb molta antel·lació el magistrat instrucció ja disposava d’un altre document on ordenava uns traspassos a BPA de la fundació panamenya Kopeland. Però de BPA, segons les fonts, no n’hauria sortit res més després de girar i regirar una vegada estant ja el banc intervingut i havent bolcat les dades, fins i tot, per ordre judicial.

La nova informació apareguda portarà el jutge instructor del ‘cas Pujol’, segons diverses fonts, a sol·licitar més ampliacions de la comissió rogatòria inicialment activada pel llavors instructor Pablo Ruz. De la Mata està capficat en poder demostrar l’origen il·lícit dels fons que els Pujol van tenir al Principat. Un dels reptes és aconseguir, per via judicial, informació de l’antiga Banca Reig, ara integrada al grup Andbank. I això no està essent gens fàcil a les autoritats judicials espanyoles.

Comentaris

Trending