La darrera collita plegada de tabac se n’anirà directament al forn incinerador

La crisi sanitària ha impedit poder transportar la producció cap a Itàlia, on havia d’anar bona part de la recol·lecta 

-
-
La collita de tabac del 2019 no podrà ser ni classificada ni aprofitada comercialment. La crisi del coronavirus obligarà a cremar-la tota sencera. Els colliters ja han estat advertits de la situació i en els propers dies rebran la planificació en què s’indicarà quan i de quina manera hauran de traslladar el tabac cap a la planta de tractament de residus. La collita, des del punt de vista de la qualitat, hauria estat més que excel·lent. En moltes explotacions feia anys que no collien i assecaven un tabac de tan bona qualitat i amb absència de pedregades.

Però la Covid-19 ho ha espatllat tot i els prop de 250.000 quilos de tabac collits es cremaran sense que es puguin traslladar a Itàlia, que era enguany la destinació de la major part de la producció. Ja fa dies que es va anunciar que s’ajornava el lliurament de la collita per poder ser classificada degudament. Després d’això, i motivat per les mesures governamentals adoptades, l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra i l'Associació de Fabricants de Productes del Tabac d'Andorra han acordat que el tabac sigui entregat “en unes condicions excepcionals". Aquestes condicions “s'argumenten atenent a les normes sanitàries que encara imperen, a la possible afectació de la qualitat de la collita pel retard en el seu lliurament i a l'anul·lació de l'exportació prevista, que no permet actualment donar sortida comercial a la producció”

Per tot plegat s'ha determinat la venda, metafòrica, per dir-ho d’alguna manera, de la collita de tabac sense la realització de la classificació tradicional, i la subsegüent aplicació d'un preu de venda únic a la factura. La producció dels colliters haurà de ser traslladada, com s’ha dit i seguint una planificació concreta, al centre de tractament de residus per a la seva destrucció. L’associació de pagesos està acabant de definir el calendari i les condicions amb les quals s’haurà de fer el lliurament.

 

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending