La CASS manté la remuntada d’afiliats i ingressa un 7% més que el 2017 pel que fa a assalariats i autònoms

La branca de jubilació també aconsegueix ingressar més que fa un any, el problema és que l’increment de la despesa continua sent superior 

Comentaris

-
-
Els ingressos per cotitzacions a la branca general de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) pel que fa als assalariats i als autònoms van créixer el tercer trimestre -és a dir, durant l’epicentre de l’estiu- d’quest 2018 un 7% respecte del mateix període de l’any passat. Fonamentalment, això és degut a què es manté la remuntada d’afiliats, que no és res més que dir que creix el nombre de persones que estan ocupades. També hi ha més ingressos en la branca de jubilació (6,1%). El gran problema en aquest cas és que el ritme de creixement de la despesa és més elevat encara (9,9%).

El consell d’administració de la CASS ha aprovat aquest dimarts la liquidació de comptes del tercer trimestre 2018 on cal destacar que han augmentat els ingressos a causa de l’increment del nombre d’assalariats i treballadors per compte propi. El nombre d’assalariats es recupera: en relació als nou primers mesos de 2017 hi ha un augment del 3,6%. Al mes de setembre consten 39.152 persones registrades com a assalariades a la CASS, un 2,7% més de les que hi havia registrades el setembre de 2017. El nombre de cotitzants per compte propi augmenta i se situa al mes de setembre en 6.526, un 5,1% més dels que constaven registrats el setembre de 2017. A la branca jubilació, l’augment del nombre de pensionistes en relació al 2017 ha estat de l’2,7%, havent-se registrat 12.520 pensionistes al setembre: 10.935 pensionistes de jubilació i 11 capitals de jubilació; 3.005 pensionistes de viduïtat de les quals 75 de temporals. 

En global, els ingressos per cotitzacions de la branca general s’incrementen un 7% per cotitzacions d’assalariats i comptes propis respecte al tercer trimestre l’any 2017. El total dels ingressos per cotitzacions dels assalariats i dels treballadors per compte propi ha estat de 89 milions d’euros  mentre que les despeses de prestacions sanitàries han estat de 68,9 milions d’euros, és a dir 3,6% respecte al tercer trimestre l’any 2017. Quant als ingressos per cotitzacions de la branca jubilació provinents dels assalariats i treballadors per compte propi han estat de 103 milions d’euros, un 6,1% més que en el mateix període de l’any anterior. Les despeses de prestacions de la branca jubilació han crescut un 9,9% respecte al tercer trimestre l’any 2017.La defensora de l’afiliat rep 30 reclamacions en tres mesos i mig

L’advocada Carme Moles, defensora de l’afiliat de la CASS, ha presentat el seu primer informe després de tres mesos i mig exercint les funcions. En aquest primer informe en destaca, segons un comunicat de la parapública, “la idoneïtat del nom escollit de defensor de l’afiliat per les tasques que desenvolupa i defineix la seva missió d’acompanyament, assessorament i derivació si cal a altres institucions, a afiliats que estan passant un mal moment i necessiten un suport major al que es dona en primer nivell”. En aquests tres mesos i mig ha rebut 30 reclamacions i cap queixa. En aquest sentit les reclamacions son percebudes pels afiliats com accions o omissions per part de la CASS que entenen com un perjudici als seus interessos o drets. Totes les reclamacions han estat contestades i resoltes per la defensora de l’afiliat que no ha tingut que elevar cap cas al consell d’administració. 

Etiquetes

Comentaris

Trending