La CASS ja recull la regularització dels plans de pensions de BPA sense que l'AREB hagi pagat els punts

Comentaris

La ‘no cotització’ a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) dels plans de pensions dels treballadors de Banca Privada d’Andorra (BPA) viu un nou capítol gens clar. L’administrador de BPA designat per l’Agència estatal de resolució d’entitats bancàries (AREB) hauria ordenat els darrers dies la regularització de la situació. L’assentament comptable surt en els extractes de punts de jubilació als quals tenen accés els assalariats. Però amb un matís prou important: la casella on haurien d’aparèixer el nombre de punts pagats surt en blanc. Segons fonts de la CASS això vol dir que els punts no han estat pagats pel patró. És a dir, per l’empresa que avui comanda l’AREB.

La situació no ha fet més que enutjar més si calia els treballadors. La immensa majoria dels empleats i exempleats de BPA van rescatar el pla de pensions durant el mes de juny passat, quan la posada en marxa de Vall Banc va possibilitar l’accés a determinats productes financers. Alguns dels apunts comptables recullen com a data de presentació el dia 26 de setembre i altres el 27, segons que ha pogut constatar l’Altaveu. El període que es regularitza és molt anterior. Però les dates no sempre són les mateixes, depèn de cadascun dels assalariats com ha pogut corroborar també aquest blog informatiu. Segons diverses fonts, l’excusa que es va donar per explicar la manca de regularització era un problema informàtic de la CASS. Una deficiència que no permetia fer els traspassos degudament.

Quan cada treballador va rescatar el pla de pensions, després que a través d’una votació s’acordés la dissolució del fons malgrat que els seus gestors -la immensa majoria molt lligats al col·lectiu de representants de personal, cada cop més afins a l’AREB- miressin d’aconseguir que el pla es traspassés a Vall Banc, l’empresa comandada per l’administració des de la intervenció del març del 2015 va aplicar les retencions degudes. Però no va fer les liquidacions pertinents davant la CASS. Davant aquesta situació, diferents persones van fer consultes a la parapública i fins i tot un antic treballador del banc va formalitzar una denúncia davant l’àrea d’inspecció del departament de Treball.

Tant els responsables de Treball com els de la CASS que van rebre les queixes van demanar paciència als treballadors i van assegurar que l’AREB a través de l’administració de BPA tenia intenció de regularitzar la situació en qüestió de pocs dies o setmanes. I sempre durant la primera quinzena d’octubre. La sorpresa ha estat comprovar com hi ha l’assentament comptable però que l’empresa no ha fet efectiu el pagament per la compra dels punts. Alguns treballadors s’estan plantejant acudir a la fiscalia per posar en coneixement del ministeri públic aquesta situació.

Comentaris

Trending