La campanya #avortarem redobla la intensitat i s’internacionalitza

Els col·lectius feministes que reivindiquen la despenalització de la interrupció de l’embaràs al Principat troben suports lluny de les fronteres del país i fan més viral que mai una demanda que ja entra sense dubtes dins l’agenda política

-
-
Els col·lectius de naturalesa feminista del Principat encapçalats per Stop Violències i grups de l’Alt Urgell han redoblat aquest dilluns els seus esforços de difusió de la campanya #avortarem, que s’està començant a convertir, a través de les xarxes socials, en tot un desafiament institucional, en especial per a l’Església catòlica que ostenta una de les potes del Coprincipat indivís, i un repte per a les formacions polítiques, més encara davant la proximitat d’unes noves eleccions generals. El missatges associats a #avortarem estan tenint un impacte via twitter molt elevat no només a Andorra. També fora, vist que aquest dilluns la campanya s’està internacionalitzant com mai.

L’acostament del Dia internacional pel dret a l’avortament (legal i segur) que se celebra aquest divendres a molts llocs de tot el món i que tindrà també actes programats al Principat que s’allargaran durant tot el cap de setmana han comportat un increment de la presència de la reivindicació feminista andorrana per excel·lència: la despenalització de la interrupció de l’embaràs. Col·lectius i dones d’arreu del món, en especial de països d’Amèrica Llatina, estan fent circular els missatges on s’explica (en català i castellà) què suposa el marc institucional andorrà en relació amb els drets de les dones i, especialment, lligat a l’avortament.

Molts dels missatges ja es van emprar la setmana passada, durant la primera part de la inundació de les xarxes socials amb el hashtag #avortarem. Aquest dilluns, però, la iniciativa s’ha fet encara molt més viral i malgrat que alguns sectors socials del Principat miren de fer-hi cas omís o, fins i tot, de menysprear la campanya, les promotores tenen molt clar que fent passar els missatges més enllà de les fronteres del país poden aconseguir un efecte boomerang i que hi hagi una pressió des de fora cap a dins per tal de fer possible que la situació canviï. Cal recordar que, formalment, a Andorra està penalitzant qualsevol mena d’interrupció de l’embaràs, fins i tot aquell que es dugui a terme en algun dels tres supòsits bàsics: violació, malformació del fetus, perill per a la mare.

Campanya electoral

Són tres escenaris en què l’avortament està totalment previst i acceptat dins de les pràctiques que permeten garantir una bona salut sexual i reproductiva, i més i tot, per a la dona. Andorra és un reducte en tot el món desenvolupat. Una mena de rara avis o espècie en extinció. Fonts polítiques consultades han assegurat que malgrat els sectors tradicionalment majoritaris al país intenten mirar cap a un altre cantó, la decidida campanya feminista està posant contra les cordes aquelles formacions que no volen ni tan sols plantejar la necessitat de canvis. El simple fet que es parli de la qüestió o que hagin de respondre a preguntes ja és una mena de triomf de les promotores de l’acció.

Així, hores d’ara, i encara que resten cinc mesos bons per a l’inici de la campanya electoral, ja poques persones dubten que la qüestió de la regulació de l’avortament acabarà entrant en l’agenda política i les formacions que es vulguin realment acostar a la ciutadania hauran d’exposar sense embuts quin és el seu posicionament vers una qüestió que ja no s’accepta que tingui una solució posant-se una bena als ulls i viatjant fins a Barcelona. La reivindicació i la seva viralització no només incomoda alguns actors polítics i la Mitra. Ja va una mica més enllà hi tot. I s’estan fent veritables mans i mànigues per mirar de frenar la campanya o, almenys, que la petició de l’#avortarem faci taca d’oli. 

Les darreres hores, posar al buscador de Twitter el terme Andorra és gairebé tant com dir que s’escau una referència a la campanya #avortarem. Les promotores d’aquesta iniciativa ja han assegurat les darreres setmanes que estan decidides a allargar tant com sigui necessària la seva reivindicació. Com queda palès a través de les xarxes socials, gaudeixen de bons contactes i d’una més que notable organització. Els missatges, com es pot veure amb aquells que il·lustren aquesta informació i que són només sis de les desenes que corren per diversos fòrums, són clars i rotunds.

-

Relacionat

Col·lectius feministes posen més pressió al Govern i el bisbat amb la intensiva campanya #avortarem

Comentaris

Trending