Col·lectius feministes posen més pressió al Govern i el bisbat amb la intensiva campanya #avortarem

Organitzacions com Stop Violències, Acció Feminista Andorra, Col·lectiu Feminista Alt Urgell o Arran Alt Urgell protagonitzen una prolífica iniciativa de denúncia sobre l’avortament via xarxes socials

-
-
Diversos col·lectius de naturalesa feminista tant del Principat com de l’Alt Urgell han incrementat la pressió sobre el Govern i el bisbat d’Urgell per tal que d’una vegada per sempre es procedeixi a despenalitzar l’avortament a Andorra. Organitzacions com Stop Violències, Acció Feminista Andorra, Col·lectiu Feminista Alt Urgell o Arran Alt Urgell han posat en marxa o impulsen a través de les xarxes socials la campanya #avortarem.

L’inici de la iniciativa, aquesta tarda, també amb el suport d’alguna pancarta física que, per exemple, es pot observar al pont que queda a prop de la rotonda de la Seu a l’inici de la carretera N-260 en direcció a Puigcerdà, coincideix amb la fèrria defensa que el cap de Govern, Toni Martí, ha fet de la institució del Coprincipat durant el debat d’orientació política, en què ha insistit que la despenalització de l’avortament és incompatible amb el manteniment del sistema institucional que ha permès mantenir la independència i la llibertat del Principat, segons el mandatari governamental.

Els col·lectius feministes, però, remarquen, com per exemple ha fet Acció Feminista Andorra, que “estem convençudes que les institucions han d’estar al servei de les persones, i no a l’inrevés”. Entre d’altres arguments mostrats a les xarxes, les promotores de la campanya recorden que “a Andorra un dels caps d’Estat és el bisbe de a Seu d’Urgell. Un cap d’Estat no escollit pel poble i que amenaça amb desestabilitzar el país si es despenalitza l’avortament”

La campanya està sent molt intensiva i amb molta varietat de missatges. Des d’un “la Constitució andorrana diu que la sobirania recau en el poble, no en el Copríncep episcopal. Si els andorrans volen una llei de l’avortament, el bisbat d’Urgell ho ha d’acceptar o ha de renunciar per no acatar la Constitució” a un recordatori que “a Andorra no es pot avortar ni en el cas de violació. Ni que hagi estat una violació a una menor en el seu entorn familiar. La dona no importa a l’Estat andorrà” passant per la denúncia que “a Andorra un metge no pot informar a una pacient sobre la possibilitat d’avortar sota pena de perdre la llicència de per vida”.

 

La iniciativa, que a les xarxes socials està agafant molta volada i en què els missatges denunciant la situació de l'avortament a Andorra ja es compten a desenes i fins i tot algun centenar, es du a terme tota aquesta jornada de dilluns. Però s'han organitzat altres activitats per als dies 28 i 29 de setembre aprofitant que el primer d'ells està assenyalat com el Dia internacional pel dret a avortar i el segon s'escau en un dissabte. El dia 28, a la sala d'actes del Centre Cultural La Llacuna d'Andorra la Vella s'ha programat, a partir de les 7 de la tarda, una xerrada intitulada 'Andorra i la doble moral, avortament sí... però fora de casa' que pretén recollir tot un seguit d'històries de dones que han avortat. I el 29 de setembre s'ha programat una caminada reivindicativa entre l'aparcament del Viena, a Santa Coloma, i fins a l'estació nacional d'autobusos, on hi haurà una actuació musical i la lectura d'un manifest.

Comentaris

Trending