La Cambra de Comerç reclama que 's’estovi’ la tipificació del delicte fiscal

El president de l’ens cameral demana que s’estableixi una diferència en les penes que s’imposin als qui evadeixin impostos de forma volguda i els que ho facin per error o inconscientment

El president de la Cambra, Miquel Armengol, presenta l'informe econòmic del 2017 al costat del cap de Govern, Toni Martí.
El president de la Cambra, Miquel Armengol, presenta l'informe econòmic del 2017 al costat del cap de Govern, Toni Martí.
La Cambra de Comerç reclama una revisió de la tipificació del delicte fiscal perquè sigui “més garantista”. És a dir, que sigui més tou. El president de l’ens cameral, Miquel Armengol, que en presència del cap de Govern, Toni Martí, ha demanat poder disposar de més informació sobre la negociació de l’acord amb la Unió Europea (UE) per tal de saber de quin mal s’ha de morir, ha demanat que es diferenciï entre aquell que evadeix fiscalment per desconeixement i el que ho faci amb intenció, volgudament.

Armengol ha estat l’encarregat de presentar aquest dimarts l’informe econòmic sobre el 2017, que revela diferents mancances que impedeixen créixer al sector turístic i al comercial, alhora que ha situat l’increment de la riquesa del país, aquest 2018, a l’entorn del 3%, un percentatge molt similar al que ja hi va haver durant el darrer exercici tancat. La presentació ha estat presidida per Martí, qui amb bones paraules ha deixat sola com una mussola la Cambra en el seu afany d’emplaçar dins del territori nacional un aeroport.

Miquel Armengol ha presentat l’informe econòmic del 2017, ha situat el creixement per aquest any a l’entorn del 3% i ha demanat al Govern més dades sobre l’impacte de l’acord amb la UE

Però la principal reivindicació d’Armengol i de la Cambra en aquesta ocasió ha estat la de revisar la tipificació del delicte fiscal per, ha dit, assegurar la presumpció d’innocència. Pretén que hi hagi una gradació més gran de les penes i que es diferenciï el comportament dolós a l’hora d’evadir impostos amb la manca de voluntat o error. També ha posat en dubte el topall dels 75.000 euros sense, però, entrar a valorar quin hauria de ser aquest sostre ni explicitar del tot com s’haurien de fer els canvis.

Aeroport no prioritari

En el marc de la presentació de l’informe econòmic, i aprofitant la presència del cap de Govern, s’ha preguntat a Toni Martí sobre una de les qüestions en què més està incidint la Cambra: la possibilitat d’ubicar en territori andorrà un aeroport. De fet, l’ens cameral té encarregat i en marxa amb una filial d’Airbus, un estudi sobre la viabilitat més que dubtosa d’un parell de possibles emplaçaments, a Grau Roig i a la zona del Maià.

Martí ha mostrat, en relació a un possible aeroport -que algunes fonts han assegurat que tenint en compte altres projectes similars com els que la Cambra està fent estudiar podria arribar a suposar una inversió de 100 milions d’euros-, el seu acord amb què s’estudiï la possibilitat. I tot i no rebutjar la proposta, ha deixat clar que l’aposta del Govern és l’equipament ja en funcionament a la Seu i respecte del qual s’està treballant amb l’executiu espanyol perquè s’hi pugui implantar el GPS, l’eina necessària per assegurar vols de més calat. 

Com a anàlisi de les dades presentades pel president de la Cambra de Comerç, Martí ha considerat, en presència d’una notable representació d’agents econòmics, polítics i socials del país, que Andorra està millor que fa vuit anys, i ha expressat la seva satisfacció, tot i que ha indicat que caldrà culminar les reformes que quedin pendents. Per això ha tornat a defensar l’obertura i la diversificació de l’economia, que ha de seguir sent el camí per reforçar el creixement econòmic. 

El cap de Govern, que ha assistit acompanyat, entre d’altres, del ministeri d’Economia, Gilbert Saboya; del titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que ha mirat de treure ferro a les declaracions del Raonador del ciutadà en relació a la necessitat de promoure uns pisos socials que Espot ha defensat que ja hi són; o el titular d’Educació, Eric Jover, s’ha mostrat força melancòlic en tractar-se de la darrera presentació que assistia a la Cambra.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending