La Batllia busca a Andorra béns dels ‘liquidadors fraudulents’ d’Eurobank del Mediterrani

Entre els investigats per l’Audiència nacional espanyola per la liquidació d’un dels bancs espanyols més petits que a principi de segle va fer fallida hi ha l’andorrà Juan Manuel Vila Llauger

-
-

La Batllia busca a Andorra si els principals implicats en la liquidació suposadament fraudulenta d’Eurobank del Mediterrani, un dels bancs espanyols més petits i que va fer fallida a principis de la dècada passada, tenen béns al Principat. I si els tenen, ja n’ha demanat el seu bloqueig donant resposta, així, a una petició formulada des de l’Audiència nacional espanyola. Entre els investigats per aquest afer hi ha un empresari que ostenta la nacionalitat andorrana des del 2003 (just quan se’n va anar en orris l’entitat bancària): Juan Manuel Vila Llauger.

La batlle Maria Àngels Moreno ha donat curs a una comissió rogatòria sol·licitada pel jutge José de la Mata ara fa gairebé un any i ha ordenat a la policia que faci les indagacions escaients prop de tots els bancs del país i de la cambra de notaris per tal d’esbrinar si algun dels onze investigats per la fraudulenta liquidació d’Eurobank -que en diverses fases i per diferents motius va generar un forat suposadament delictiu de 30 milions d’euros- té diners o immobles a Andorra. La batlle també ordena citar el representant legal de la societat andorrana Previsió i Futur perquè “certifiqui documentalment” els préstecs que hagués concedit o rebut de cinc dels principals investigats, entre els quals hi ha Vila Llauger. Però, també, l’ànima de tot plegat, el controvertit financer Eduard Pascual de Arxé, o Maria Vaqué. Pascual i Vaqué també estan vinculats a l’escàndol dels ERO andalusos.

La batlle Moreno ha donat curs a la petició feta gairebé fa un any pel jutge De la Mata per travar els diners o immobles que els acusats poguessin arribar a tenir al Principat

Segons publica el digital espanyol ‘El Independiente’, De la Mata va enviar l’abril de l’any passat una comissió rogatòria al Principat sol·licitant que en el marc d’una peça separada del ‘cas Eurobank’, que investigava exclusivament com es va fer la liquidació de l’entitat, es busqués al Principat l’eventual patrimoni que hi poguessin tenir algun dels onze investigats o que estiguessin a nom d’alguna de la vintena de societats també involucrades en tot el muntatge que va portar el banc a la fallida. Una de les societats que va tenir un paper més rellevant va ser la luxemburguesa Excell Life Internacional.

Sobre aquesta darrera societat, la batlle Moreno, que accepta les mesures proposades pel seu col·lega tal i com ha transcendit ara malgrat que l’aute decisori és del 8 de gener, també demana específicament a Previsió i Futur que se’n certifiquin els eventuals préstecs concedits o rebuts. Encara que amb un rol secundari, a Excell Life Internacional hi estava vinculat l’empresari, economista i exministre i exconseller comunal de Sant Julià Ferran Mirapeix.

De la Mata persegueix assegurar amb l’eventual bloqueig de patrimoni que els investigats poguessin tenir al Principat la responsabilitat civil que pugui derivar d’una suposada condemna. El jutge de l’Audiència voldria que la Justícia andorrana través poc més d’11 milions d’euros si realment, ja sia amb béns moles o immobles, es troben al Principat. Els investigats estan acusats de delictes societaris, falsedat, estafa o apropiació indeguda, receptació i desobediència a l’autoritat judicial, entre altres. Tots plegats haurien orquestrat diverses operacions per ‘buidar’, una mica més si calia, les arques d’Eurobank una vegada l’entitat ja havia decretat la suspensió de pagaments.

Lliguen l\'exministre Mirapeix a l\'escàndol d\'Eurobank que jutja l\'Audiència espanyola

Relacionat

Lliguen l'exministre Mirapeix a l'escàndol d'Eurobank que jutja l'Audiència espanyola

Comentaris

Trending