Lliguen l'exministre Mirapeix a l'escàndol d'Eurobank que jutja l'Audiència espanyola

Comentaris

Lliguen l\'exministre Mirapeix a l\'escàndol d\'Eurobank que jutja l\'Audiència espanyola
Lliguen l\'exministre Mirapeix a l\'escàndol d\'Eurobank que jutja l\'Audiència espanyola

L’exministre de Finances i Funció Pública durant el mandat d’Albert Pintat, Ferran Mirapeix, que amb anterioritat va ser conseller de Finances del comú de Sant Julià apareix vinculat a l’escàndol d’Eurobank del Mediterráneo, un petit banc català que va fer fallida a principi de la passada dècada tot deixant un forat milionari causat almenys en part de forma fraudulenta: uns 30 milions d’euros s’haurien fet desaparèixer indegudament. Mirapeix va formar part del consell d’administració de la societat luxemburguesa Excell Life International, que hauria estat presumptament utilitzada pel principal acusat en el cas d’Eurobank, Eduard Pascual Arxé, per ‘distreure’ els diners que van acabar desapareixent de l’entitat bancària, fins i tot durant el procés d’intervenció i liquidació del banc.

L’Audiència nacional espanyola està jutjant aquests dies l’afer sense la presència de Pascual Arxé, fugit de la justícia espanyola després d’estar una bona temporada empresonat pel cas dels plans d’ocupació (ERO) d’Andalusia. A banda d’Eurobank i els ERO, el petit banquer també està vinculat a un frau comès per diverses mútues asseguradores de les quals era el principal responsable. Són aquestes mútues les que lliguen amb Excell Life International i també a Andorra, perquè la Batllia, igual que les autoritats judicials de Luxemburg i Bèlgica van estar investigant un suposat frau comès presumptament per una xarxa internacional de mútues com ara Excell International, Fortia Vida i Apra Leven, també amb Eduard Pascual (a la foto) com un dels protagonistes.

La investigació de la fallida d’Eurobank l’hauria iniciat el magistrat de l’Audiència espanyola Baltasar Garzón. El cas va passar després a mans dels jutges Pablo Ruz i José la Mata, que és finalment qui l’ha portat a judici. Durant les sessions del judici fetes aquestes setmanes, en diverses ocasions s’hi ha citat el nom de Ferran Mirapeix (a la foto). L’exconseller comunal i exministre i titular d’una gestora de patrimonis al Principat en cap cas està entre els acusats de l’escàndol d’Eurobank. El que sí que figurava era al consell d’administració de la societat luxemburguesa que s’hauria anat engreixant a mida que el banc -controlat de forma minoritària per membres de la burgesia catalans vinculats en molts casos a CiU però també al PP- es descapitalitzava. El pas de Mirapeix per Excell Life International hauria estat paral·lel a l’etapa en què va ser al comú lauredià, no pas al moment que es va incorporar a l’executiu, que va ser posterior.

Tres mútues controlades per Eduard Pascual van provocar el 2003 la fallida d’Eurobank, que era un dels bancs més petits d'Espanya. Segons algunes fonts coneixedores del cas, en la fallida es van perdre 12 milions. I en la liquidació posterior 6 milions més en subhastes d'actius dubtoses, a més de 12 milions més que directament es van ‘atomitzar’. En total, una trentena de milions desapareguts. Va ser el propi Banc d’Espanya que va corroborar que a mesura que es descapitalitzava Eurabank hi havia ampliacions de capital d’Excell Life International. Eduard Pascual controlava aquesta societat a través de Norton, MPS Vida i Europeu Col·lectiu Integral Agència d’assegurances SA.

Comentaris

Trending