Jutgen la xarxa de contraban que més tabac va introduir a Galícia procedent d’Andorra

La denominada ‘Operació Alga’ es va iniciar per les sospites que va generar veure en alguns mercats gallecs tanta presència de paquets de la marca ‘Austin’, fabricada a Sant Julià

-
-
La Justícia gallega iniciarà dimarts el judici contra una de les majors xarxes d’introducció de tabac de contraban en aquella comunitat autònoma. Tabac que procedia d’Andorra i que l’agost del 2012 va suposar la imputació d’una quinzena de persones del Principat que van haver de respondre davant el jutge gallec encarregat de la causa, el mediàtic José Antonio Vázquez Taín, que es va desplaçar al país per tal de poder interrogar directament els investigats i poder conèixer també el funcionament de la fàbrica laurediana d’on havia sortit gran part del tabac comissat.

Seran disset de les 35 persones inicialment detingudes -algunes de les quals residents al Principat que van participar en el trasllat de la mercaderia- les que finalment s’asseuran al banc dels acusats en el marc de la denominada ‘Operació Alga’, que es va desenvolupar en diversos punts del territori espanyol entre els mesos d’abril i juliol del 2012. La policia andorrana també va jugar un paper fonamental en la investigació dirigida per un jutge que es va fer famós per haver instruït els casos del Còdex de la catedral de Santiago de Compostel·la o l’assassinat de la ‘nena Asunta’. Sobre tots dos casos va acabar escrivint sengles llibres.

El cas instruït pel mediàtic jutge Vázquez Taín, que va arribar a desplaçar-se al Principat, va suposar la imputació l’agost del 2012 de quinze persones residents al país

Justament, serà a Santiago on l’Audiència provincial corunyesa jutjarà la primera de les causes, la central, emmarcada en l’‘Operació Alga’, que es va iniciar arran de les sospites que va aixecar als investigadors i al mateix jutge Vázquez Taín la presència, en determinades poblacions gallegues, de molts paquets de tabac ‘Austin’, inicialment molt poc comú a la zona. Allò va acabar conduint a la fàbrica laurediana. Tot i així, no es va poder provar una relació directa entre l’empresa i la xarxa de contrabandistes i malgrat que els responsables de la firma de Sant Julià van haver d’acudir a declarar l’agost del 2012 a la Batllia en el marc de la comissió rogatòria, no van arribar ja a ser imputats.

De fet, segons fonts jurídiques, totes les persones directament vinculades a Andorra i implicades en el ‘cas Alga’ en van quedar finalment al marge i, fins i tot, es van acabar retornant les fiances que s’havien imposat a alguns d’ells per no haver d’estar a la presó de manera provisional. Al Principat no es va obrir cap causa pròpia, sols es va actuar sota l’empara de la cooperació judicial (i policial) internacional, malgrat el clar protagonisme que malauradament va tenir Andorra en tot plegat, amb embargaments inclosos d’immobles i vehicles que, en principi, també s’haurien destravat.

Inicialment, totes les persones vinculades al Principat afectades per la causa en van quedar fora i mai no es poder demostrar que l’empresa laurediana tingués cap vincle amb la trama

Els disset processats que s’asseuran al banc dels acusats es juguen penes de presó que van dels 3,5 als 7 anys. I multes que poden arribar a ser de 29.000 euros, la més baixa, a 232.250 la més alta, i que van en funció del tabac de contraban que els va ser comissat. En el curs de la investigació de l’'Operació Alga', portada a terme per vigilància duanera de Galícia i Catalunya, i per la policia andorrana, es van interceptar una desena d'enviaments de tabac de contraban procedent del Principat, el que va portar a l'aprehensió de 237.500 paquets. 

Entre els enviaments confiscats durant la investigació va destacar el practicar a la Corunya el 4 de juny del 2012, en el qual es va interceptar un camió procedent del Principat que disposava d’un doble fons en el qual s’hi amagaven gairebé 75.000 paquets de tabac. Justament, entre els acusats que seran jutjats la setmana que ve hi ha els camioners que van transportar el tabac des d’Andorra amb camions i furgonetes amb dobles fons, i amb vehicles llogats. Però, també i principalment, des dels distribuïdors de la mercaderia en mercats de Vigo i A Corunya i, fins i tot, els botiguers que acabaven venent el tabac. Al seu dia l’Agència Tributària espanyola va acabar quantificant en uns deu milions d’euros el perjudici econòmic que la xarxa hauria causat a les arques de l’Estat espanyol.

Comentaris

Trending