Villarejo manté que Espanya va aturar una investigació a Andbank perquè podia afectar el rei

El sumari judicial espanyol del cas del suposat espionatge a l’extresorer del PP aporta dades i informació sobre molts altres afers molts d’ells vinculats a la denominada ‘Operació Catalunya’

Façana de la seu central d'Andbank a Escaldes-Engordany, esquitxada per l'afer que investiga l'Audiència espanyola.
Façana de la seu central d'Andbank a Escaldes-Engordany, esquitxada per l'afer que investiga l'Audiència espanyola. ARXIU

El controvertit excomissari de policia espanyol José Manuel Villarejo manté que qui era director del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) el 2014, Félix Sanz Roldán, va fer aturar una investigació que hi havia en marxa sobre Andbank perquè es va detectar que hi podia haver vincles entre l’entitat andorrana i l’avui rei emèrit espanyol Joan Carles I. El sumari judicial espanyol del cas de suposat espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas conté gravacions on Villarejo explica la situació i perquè es va aturar una investigació que ja s’emmarcava en la denominada ‘Operació Catalunya’.

La cadena SER revela aquest dimarts novetats en relació amb el sumari de la denominada ‘Operació Kitchen’, assegurant entre altres coses que l’exministre espanyol d’Economia Luis de Guindos estava al corrent dels comptes i les societats que el rei emèrit tenia a l’estranger atès que, suposadament, el servei de prevenció de blanqueig espanyol (Sepblac) hi havia tingut accés. De Guindos, presumiblement, va guardar la informació en un calaix. O, en tot cas, no es va obrir cap investigació. De fet les autoritats judicials espanyoles han començat a tenir coneixement d’aquests afers que afecten Joan Carles I a través de la justícia suïssa.

I és a Suïssa on des d’Andbank, suposadament, s’enviaven diners. Cap a un compte anomenat ‘Soleado’ que estava gestionat per un testaferro del rei espanyol anomenat Arturo Fasana. Segons la cadena SER fent referència al sumari del ‘cas Kitchen’, Villarejo mantindria que Félix Sanz Roldán hauria deturat una investigació sobre Andbank segons el contovertit policia ara empresonat hauria “escapçat" l'independentisme català per por que afectés a Joan Carles I.

Manuel Prado y Colón de Carvajal al costat de Joan Carles de Borbó.

Relacionat

Un Principat ‘Soleado’?

Sempre segons les fonts esmentades, es van detectar transferències des d'aquesta entitat andorrana al compte ‘Soleado’ a Suïssa, gestiont per Fasana. Villarejo, que fa referència a aquest afer en diverses converses amb diferents interlocutors, entre els quals el marit de l'exsecretària general de PP, María Dolores de Cospedal, assevera que aquesta investigació a Andorra era “clau” perquè afectava “4.000 empresaris catalans”, molts dels quals propers al procés sobiranista que estava començant a emergir amb força a Catalunya.

La denominada ‘Operació Kitchen’ entronca directament amb la també coneguda com a ‘Operació Catalunya’ i pot tenir un gran impacte en relació amb el ‘cas BPA’. Suposadament, Espanya, amb presumpta connivència amb les autoritats americanes i andorranes, va mirar de buscar una altra via per mirar de ‘desconnectar’ l’independentisme català sense posar en perill els eventuals interessos, per dir-ho d’alguna manera, de Joan Carles I. I aquí hauria estat quan s’hauria teixit tot l’entramat en relació amb la BPA.

Jorge Fernández Díaz amb Francisco Martínez quan comandaven el ministeri d'Interior espanyol.

Relacionat

La guerra bruta dins el PP pot aportar llum sobre l’‘Operació Catalunya’ i el ‘cas BPA’

Sabent com se sabia, perquè s’estava investigant Andbank, que els Pujol havien deixat la successora de Banca Reig per anar cap a BPA, es va creure que a l’ara banc en fase de resolució hi hauria comptes d’altres dirigents polítics catalans. De fet, així es va insinuar als comandaments de l’entitat en ser advertits, per exemple, pel llavors agregat d’Interior de l’ambaixada d’Espanya a Andorra, Celestino Barroso. I a partir d’aquí es va dissenyar el ‘cop de martell’ per poder tenir accés a tots els comptes de BPA i poder disposar de tota la informació que calgués.

Comentaris (12)

Trending