La guerra bruta dins el PP pot aportar llum sobre l’‘Operació Catalunya’ i el ‘cas BPA’

Les formacions nacionalistes -catalanes, basques, gallegues i valencianes- presents al Congrés espanyol impulsen una comissió d’investigació que pot posar sobre la taula explicacions i documentació claus

Jorge Fernández Díaz amb Francisco Martínez quan comandaven el ministeri d'Interior espanyol.
Jorge Fernández Díaz amb Francisco Martínez quan comandaven el ministeri d'Interior espanyol. ARXIU

La guerra bruta dins el Partit Popular (PP), amb l’espionatge a qui va ser tresorer de la formació, Luis Bárcenas, com a punta de l’iceberg, pot donar un gir radical a la investigació de l’‘Operació Catalunya’ i, de retruc, pot aportar molta llum sobre el ‘cas BPA’. Els atacs recíprocs entre diversos excàrrecs populars i la pressió judicial sobre l’entorn de l’exministre Jorge Fernández Díaz i a ell mateix poden ser reveladors i acabar aclarint alguns dels dubtes que hi ha sobre la taula.

Les insinuacions i més que això que ha anat fent els darrers temps qui va ser secretari d’Estat de Seguretat espanyol i número 2 de Fernández Díaz, Francisco Martínez, l’únic polític d’alta volada investigat pel denominat ‘cas Kitchen’, o el que és el mateix, l’escàndol de la suposada caixa B del PP, la qüestió dels sobres, l’afer Bárcenas, fa que diversos càrrecs populars puguin estar contra les cordes. L’afer pot acabar implicant l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy.

Martínez és un dels homes que està al corrent de tot el que va passar en les clavegueres de l’Estat veí, amb accent predominant en tots aquells moviments que van fer aparentment fora de la llei diferents alts comandaments policials

Martínez és un dels homes que està al corrent de tot el que va passar en les clavegueres de l’Estat veí, amb accent predominant en tots aquells moviments que van fer aparentment fora de la llei diferents alts comandaments policials. L’exsecretari d’Estat de Seguretat controlava els fons reservats, que ningú no dubta que van ser usats, parcialment, és clar, per intentar frenar l’independentisme català. Francisco Martínez s’ha negat a declarar fins ara davant el jutge que porta el ‘cas Kitchen’.

Però a mesura que incrementa la pressió judicial, l’exalt càrrec governamental ha deixat caure que ell sol no s’empassarà totes les possibles anomalies comeses durant el govern del PP. I que abans que ell pugui tenir greus problemes amb la Justícia, aixecarà totes les catifes. I és aquí quan diverses forces de l’àmbit nacionalista o independentista tant de Catalunya com també d’Euskadi, Galícia o el País Valencià, han anunciat l’impuls d’una comissió d’investigació parlamentària per aclarir el suposat finançament il·legal del PP i més hi tot.

Diverses fonts judicials han explicat que si el poder polític colla també per obtenir certa documentació, la fractura interna al PP serà tal que ara per ara és impensable l’abast i la repercussió que pot arribar a tenir a tot. Però que és molt possible que els tentacles de tot plegat acabi arribant fins a Andorra. En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que cada vegada va agafant més força la línia d’investigació que rere la desaparició de BPA hi ha l’‘Operació Catalunya’ i també pressions i guerres internes tant entre integrants del govern espanyol de l’època com amb poders econòmics.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending