Traslladats a la presó de Lleida dos reclusos penats per tràfic d’estupefaents

Un dels interns que ha marxat del país és el company del pres que va aprofitar una visita mèdica per no tornar i l’altre un jove resident al Principat des dels quatre anys atrapat a la frontera amb haixix

Imatge del centre penitenciari de Ponent, a Lleida.
Imatge del centre penitenciari de Ponent, a Lleida. ARXIU

Marxen del país convençuts que la pena que els tribunals andorrans els han imposat és de totes totes excessiva i que ingressant en un centre espanyol es podran acollir als beneficis penitenciaris de l’Estat veí i, en conseqüència, aviat podran assolir la semillibertat després de 32 mesos, l’un, dos anys, l’altre, d’estada a la Comella. Amb les preceptives mesures de seguretat i després de la tramitació deguda, aquest dijous han marxat del Principat cap al centre penitenciari de Ponent, a Lleida, dos reclusos penats per tràfic d’estupefaents.

Tots dos ja fa temps que havien sol·licitat el trasllat i ni tan sols van voler recórrer contra la sentència de primera instància, la dictada pel Tribunal de Corts, que en un cas l’imposava cinc anys de presó ferms i, en l’altre, quatre anys. Un va ser considerat actor secundari de la denominada ‘Operació Nord’ o el ‘supermercat de la droga’. L’altre era el principal implicat en un ‘cop’ que va comportar la detenció de dues persones més, companys de pis del primer, i als quals la sentència va ser més beneficiosa perquè el grau d’implicació no era ni de bon tros igual d’important.

Es tracta d’un home valencià que el maig del 2018 va arribar al Principat acompanyant un altre home de la mateixa zona que alhora tenia permís de residència a Andorra. Aquest darrer era el principal artífex de la distribució de cocaïna i altres menesters, almenys llavors, al Pas de la Casa. Aquest principal implicat es faria ‘famós’ en aconseguir que la Batllia li concedís un permís per anar a fer-se unes proves mèdiques a Espanya i mai més no tornés. El seu company de viatge, que sempre es va desentendre de tot plegat, va ser condemnat pel Tribunal de Corts a cinc anys de presó.

Un va ser considerat actor secundari de la denominada ‘Operació Nord’ o el ‘supermercat de la droga’. L’altre era el principal implicat en un ‘cop’ que va comportar la detenció de dues persones més

Tots dos i tres persones més -el ‘camell’ justament ha estat jutjat aquest matí davant la sala penal del Tribunal Superior estant ja en llibertat provisional- va ser protagonistes de la primera entrega controlada de droga. La policia va comissar en l’operació 228 grams de cocaïna, una de les quantitats més elevades d’aquesta droga mai comissades d’un sol cop al Principat. L’home que avui ha estat traslladat cap a Ponent va ser condemnat a cinc anys de presó i no hi va recórrer en contra.

Tampoc no va recórrer contra la sentència que el va condemnar a quatre anys de reclusió ferma l’home de 33 anys que el gener del 2019, accedint al país per la fronter del riu Runer, se li van enxampar 707 grams d’haixix que va assegurar que pretenia compartir amb dos companys més de pis que també van ser detinguts, encara que en qüestió de dies o poques setmanes van sortir en llibertat provisional de la Comella. Aquest jove nascut a Lleida residia al Principat des dels quatre anys, on va fer tota la formació educativa i on tenia el seu centre vital muntat.

Però mantenia la nacionalitat espanyola. Mai no es va naturalitzar. I malgrat que durant el procés va mirar d’acreditar el seu arrelament al Principat i que no tenia cap intenció d’evadir l’acció de la Justícia per mirar d’aconseguir l’alliberament provisional com l’havien obtingut els seus dos companys de pis, no ho va aconseguir. Els tribunals mai no li van donar el benefici del dubte. I després de tot, ha preferit abandonar el país per mirar d’aconseguir el tercer grau aviat i després la llibertat total.

Etiquetes

Comentaris

Trending