El TC admet la lentitud de la Justícia en la investigació a un empresari vinculat al cas Invercaria

El Constitucional reconeix que s’ha vulnerat el dret a un judici de durada raonable a l’home, a qui des del 2018, se l’han embargat els béns en una investigació per un presumpte delicte de blanqueig que no ha avançat

Una imatge de la façana de la Seu de la Justícia aquest dijous.
Una imatge de la façana de la Seu de la Justícia aquest dijous. Toni Solanelles

El Tribunal Constitucional ha tornat a tibar de les orelles, una vegada més, a les instàncies judicials per la seva lentitud. O directament, pel fet de tenir aturats anys i anys processos oberts. En aquest cas, ha reconegut que s’han vulnerat els drets d’un empresari espanyol, investigat al seu país arran del fracàs de la companyia de vols Andalus, de la qual era soci, i que va fer perdre fins a 1,9 milions d’euros a la Junta d’Andalusia, contra qui es va iniciar el 2018 una investigació per un presumpte delicte de blanqueig.

El gener del 2018, la Batllia va iniciar el procés de diligències prèvies tot sospitant que l’home podia haver portat al país diners provinents de les activitats il·lícites per les quals tenia obertes investigacions a Espanya. En aquell moment, també es van acordar “mesures cautelars i d’investigació, d’informació patrimonial” així com un embargament dels seus béns. Posteriorment, es van trametre comissions rogatòries internacionals al seu país d’origen.

El Tribunal ha admès a tràmit tres recursos d’empara més on els seus impulsors denuncien que s’han vist perjudicats per l’endarreriment del seu cas a instàncies judicials

Des de llavors, cap actuació. Fins al novembre del 2020, quan la defensa de l’empresari espanyol va reclamar que s’arxivés la causa. No va obtenir resposta. Ho va tornar a demanar el gener passat. Igual resultat. Llavors, el març, es va decidir anar al TC per la via del recurs d’empara.

L’empresari havia estat implicat a Espanya a un escàndol que va acabar esquitxant, econòmicament i judicialment, la Junta d’Andalusia. Era un dels socis d’Andalus Airlines, companyia a la qual el govern autonòmic va injectar fins a 1,9 milions d’euros. Posteriorment, va fer fallida i els seus responsables van acabar primer perseguits i posteriorment processats per la Justícia espanyola. De fet, el cas és una de les nombroses causes vinculades al macrocas Invercaria.

En la sentència ara donada a conèixer, el Constitucional entén que, vistes les accions del recurrent, no se’l pot considerar responsable de l’absència d’activitat. A més, s’entén que “l’objecte del litigi -un presumpte delicte de blanqueig de diners- no té una complexitat que pugui justificar una manca d’activitat judicial per un període de 4 anys”. Per tant, s’entén que cal atorgar l’empara per la vulneració del dret a un judici de durada raonable i, per tant, si així ho demana, haurà de ser indemnitzada per l’Estat.

Novament, però, la resolució coincideix amb l’arribada de nous casos similars al TC. L’òrgan ha admès estudiar fins a tres recursos d’empara més on es denuncia que s’hauria vulnerat el dret a un judici de durada raonable. Ara, els magistrats els hauran d’estudiar però, vistos els precedents, no seria d’estranyar que acabessin amb sentències favorables.

Comentaris

Trending