El TC estudiarà si va ser correcte l’arxiu de la querella contra el fiscal pel ‘cas Pallardó’

Un dels processats en la causa general del ‘cas BPA’ va denunciar que s’havia coaccionat l’empresari valencià vinculat a Gao Ping

Rafael Pallardó en una de les ocasions que va venir a declarar a la Batllia.
Rafael Pallardó en una de les ocasions que va venir a declarar a la Batllia. Toni Solanelles

El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit admetre a tràmit dos recursos d’empara presentats per un dels processats en la causa general del ‘cas BPA’ que al seu dia va denunciar a través de la interposició d’una querella criminal que suposadament tant el fiscal general, Alfons Alberca, com el responsable de la unitat policial que investiga els delictes econòmics havien coaccionat l’empresari valencià Rafael Pallardó amb l’objectiu que aportés informació o fes explicacions comprometedores contra l’entitat bancària. El Constitucional analitzarà si l’arxiu de la querella s’ha fet correctament.

En essència, tant el Tribunal de Corts, que en aquest cas va fer d’òrgan instructor en tractar-se el fiscal d’una persona amb la consideració equivalent a l’aforament per raó del seu càrrec, com la sala penal del Tribunal Superior, van arxivar el cas sense ni tan sols analitzar-ne el fos àmpliament en considerar que el denunciant, en no ser el presumptament coaccionat, no estava legitimat per dur a terme l’acció. El querellant, però, defensa que aquelles presumptes amenaces, extorsions o com se li vulgui dir li han acabat generant un greu perjudici a ell.

-

Relacionat

Mingorance esdevé ‘art i part’ per refusar la ‘querella Pallardó’ contra el fiscal

Alhora, també va denunciar, i aquest element també motiva un dels recursos d’empara, que la querella la va instruir la magistrada Canòlic Mingorance, que prèviament, quan era batlle, havia estat justament la instructora de la causa general del ‘cas BPA’ i altres derivades del mateix. Planerament, es considera que Mingorance no pot ser imparcial tractant-se de decidir sobre una qüestió que com a instructora del ‘cas BPA’ ja havia conegut i havia avalat, atès que les manifestacions i aportacions documentals de Pallardó van ser al seu dia, en gran mesura, l’element que va permetre engegar la causa que va motivar la intervenció de BPA.

Els recursos d’empara posen de manifest que les decisions adoptades pel Tribunal de Corts i pel Tribunal Superior en relació amb la querella esmentada suposen una presumpta vulneració dels drets a la jurisdicció, a la defensa i a un tribunal imparcial predeterminat per la llei. El Constitucional ha admès a tràmit els recursos unint-los en un de sol. Per tant, analitzarà l’afer de manera conjunta. El magistrat ponent de la causa és Jean-Yves Caullet.

Comentaris (3)

Trending