El Superior es renta les mans i manté la represa del judici del ‘cas BPA’ al 9 de maig

Els dos advocats que s’incorporen de nou a la causa havien demanat tres mesos més per estudiar l’afer, fins al setembre, i havien recorregut contra la denegació inicial del Tribunal de Corts

Comentaris

Imatge d'arxiu d'una de les primeres sessions del judici.
Imatge d'arxiu d'una de les primeres sessions del judici. Toni Solanelles

Si hi ha vulneració o no del dret a la defensa i al procés degut, ho haurà de dir qui s’escaigui, si s’escau, però no serà, almenys ara per ara, la sala penal del Tribunal Superior. Aquesta instància s’ha rentat les mans davant la petició dels dos advocats que s’han incorporat de nou en la causa general del ‘cas BPA’ i manté el 9 de maig com la data per a la represa del judici. La sala no admet a tràmit el recurs presentat pels lletrats, en nom dels seus clients, contra la decisió del Tribunal de Corts de no atorgar-los tres mesos més per estudiar l’afer.

Ja d’entrada, quan es va haver de fer el relleu, les substitucions lletrades, els juristes d’ofici designats van sol·licitar de termini fins al setembre per poder analitzar bé tot el sumari, molt voluminós. Finalment, el Tribunal de Corts va fixar el 9 de maig per a la represa i va marcar un calendari de pràcticament un centenar de sessions fins poc abans de Nadal. Finalment, els dos advocats que han quedat dels que inicialment s’havien designat d’ofici han continuat mantenint que necessiten més temps per avaluar tota la causa.

Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'.

Relacionat

El Tribunal de Corts s’escuda en què la causa no és tan feixuga per no ajornar més el judici de BPA

Ho van demanar al Tribunal de Corts, davant del qual van formular un incident de nul·litat d’actuacions quan els va desestimar les seves pretensions. El recurs, ampli i fonamentat, ha estat tombat ara per la sala penal del Tribunal Superior (TS), que en cap cas entra a valorar les circumstàncies que es descriuen. Fonamentalment, la complexitat i voluminositat de la causa i, també, els greuges que es poden crear perquè una de les processades que ha hagut de canviar d’advocat per la renúncia del primer i que ara ostenta un lletrat d’ofici és justament la que haurà de declarar només reiniciar-se la vista.

Entenen els processats i els seus advocats afectats que no atorgar més temps per a l’estudi de la causa -es demana de marge fins al setembre- vulnera el dret a la defensa, a un procés degut i a la jurisdicció. Però la sala penal del TS, s’ha dit, en cap moment entra a analitzar el fons de la qüestió plantejada. Simplement, no admet a tràmit el recurs en considerar que l’aute contra el qual es recorre no és cap decisió ferma i definitiva sinó que es tracta d’una decisió com aquell que diu d’ordenació del procés.

Els membres del tribunal, al fons, en una imatge d'arxiu.

Relacionat

Els dos advocats d’ofici que resten en la causa general del ‘cas BPA’ reclamen més temps

En conseqüència, ve a dir el tribunal que qualsevol vulneració eventual es denunciï davant la sala jutjadora i que es contempli, si escau, en el marc de la sentència. O que es faci en seu posterior de recurs. De fet, segons les fonts consultades, la desestimació comunicada aquest dimarts molt probablement serà recorreguda en empara davant el Tribunal Constitucional, que haurà d’avaluar si les jurisdiccions ordinàries han incorregut en alguna vulneració de drets.

Comentaris (4)

Trending