El Tribunal de Corts s’escuda en què la causa no és tan feixuga per no ajornar més el judici de BPA

La vista s’hauria de reprendre el 9 de maig donat que la sala al·lega que cinc dels sis processats que es van quedar sense advocat no declararan com a molt aviat fins al setembre i, per tant, els seus nous lletrats ja tindran marge per estudiar el cas

Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'.
Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'. Toni Solanelles

Si no hi ha nous recursos, que probablement hi seran, el judici per la causa general del ‘cas BPA’ es reprendrà el 9 de maig. El Tribunal de Corts ha desestimat donar més marge als nous advocats defensors que s’incorporen a la causa argumentant diversos elements, entre els quals que cinc dels sis processats als quals ha afectat el canvi de lletrat no hauran de declarar com a molt aviat fins al setembre. I que respecte d’ells, la causa no és pas tan feixuga.

Els arguments, però, no convencen els advocats que han d’intervenir de nou en l’afer, que consideren que no n’hi ha prou en saber què diran els seus patrocinats sinó que cal entendre tota la causa i poder fer preguntes, si escau, més enllà dels seus propis defensats. I per això cal més temps. D’aquí que no es pot descartar que hi hagi noves actuacions judicials. La decisió és recurrible, segons les fonts consultades, que en funció de les respostes judicials que es donin podria acabar generant una petició d’empara al Constitucional.

Sia com vulgui, les parts implicades en el judici, en essència els nous advocats designats -que al final d’ofici són tres perquè tres altres processats han acabat triant lletrats que ja formen part del procés-, van sol·licitar que l’ajornament s’allargués més enllà del 9 de maig atesa la dificultat d’estudiar el voluminós sumari del cas. Se sol·licitava passar de tres mesos a sis, almenys. El tribunal, però, no ha atorgat ni tres mesos més ni cap.

Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'.

Relacionat

El Tribunal de Corts fixa el reinici del judici de la causa general del ‘cas BPA’ per al 9 de maig

Segons les fonts consultades, hi hauria quatre grans arguments. El primer, que en haver-se donat suposadament de forma pactada la renúncia de l’advocat que defensava els sis processats, consensuada entre lletrat i clients, s’havia d’haver previst una transició més ordenada. En segon lloc, la sala recorda que a excepció d’un dels implicats, que ja estava en fase de declaració en el moment de l’ajornament, la resta de processats no hauran de testimoniar fins al setembre.

D’aquí que el marge ja s’amplia en la gran majoria de casos. A més, i aquest seria un tercer element, els magistrats del Tribunal de Corts recorda que la part del sumari que es refereix en concret als processats que han hagut de canviar d’advocat no és pas tan feixuga. I el quart element seria que com a mínim un dels nous advocats hauria anat molt tard a recollir el sumari i se li podria atribuir a ell una part de la responsabilitat de no tenir prou temps.

Les parts implicades han d’analitzar ara si presenten recurs contra la desestimació de l’incident. De la demanda d’allargar l’ajornament. Les fonts consultades s’han mostrat contrariades amb el fet que es resti transcendència a la part del sumari que afecta directament a la majoria dels processats. En aquest sentit, han assegurat que el conjunt del sumari afecta tots els acusats i, per tant, s’ha d’entendre el sumari de forma global. Entre altres coses perquè se’ls acusa d’actuar com una banda organitzada.

Comentaris (4)

Trending