Primera condemna a Espanya a la ‘policia patriòtica’ que va extorquir BPA

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid imposa un any de presó a Eugenio Pino, encausat també al Principat per les coaccions a dirigents del banc, per haver aportat en una causa contra els Pujol un ‘pendrive’ obtingut de manera il·lícita

Eugenio Pino en una compareixença al Congrés espanyol.
Eugenio Pino en una compareixença al Congrés espanyol. ARXIU

La Justícia espanyola ha dictat la primera condemna contra un membre, i no qualsevol membre, de la denominada ‘policia patriòtica’, el reduït grup d’alts càrrecs policials espanyols que sota l’auspici suposadament de directrius polítiques va fer tot i més per combatre l’auge de l’independentisme català. Entre altres coses, extorquir, directius de Banca Privada d’Andorra (BPA) per aconseguir dades bancàries sobre els Pujol.

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha condemnat a un any de presó l’ex-director operatiu (DAO) de la policia nacional espanyola, ara ja jubilat, Eugenio Pino, per haver lliurat informació per a una causa contra els Pujol sense informar en cap moment que les dades que contenia el ‘pendrive’ entregat tant a la UDEF com al CNI havia estat obtinguda de manera il·legal. Inicialment se l’havia absolt, però l’òrgan jurisdiccional superior ha revocat parcialment la sentència de primera instància i ha condemnat Pino.

Es dóna la circumstància que aquest ex-alt comandament policial, de fet, el màxim càrrec executiu, uniformat de veritat, està també encausat pel cas de suposades coaccions que la ‘policia patriòtica’ hauria exercit sobre determinats dirigents de BPA, justament, per intentar obtenir dades dels Pujol per qualsevol via. La causa, encallada a la Batllia i en espera que la instructora es decideixi a emetre comissions rogatòries per poder interrogar tots els implicats -començant per Mariano Rajoy, per exemple-, té com una de les proves les advertències orals que va fer qui en el seu moment era agregat d’Interior de l’ambaixada espanyola, Celestino Barroso, al llavors CEO de BPA Joan Pau Miquel.

Malgrat que aquelles amenaces velades van fer que Miquel s’acabés trobant en un parell d’ocasions amb el també comissari Marcelino Martín Blas, que operava amb un àlies, tot porta a pensar que l’actuació tenia el suport -per comissió o omissió- del propi Pino, que a banda de la pena de presó haurà de pagar 7.200 euros de multa i compensar Jordi Pujol Ferrusola amb 2.000 euros pels danys causats. L’ex-DAO de la policia va assegurar al seu moment que no tenia cap intenció de perjudicar als Pujol. Però els tribunals recorden que la informació obtinguda de forma il·legal no és vàlida.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending