La pandèmia fa aflorar el malestar a l’administració de Justícia

Sectors de l’advocacia i el Col·legi de procuradors se senten abandonats i enmig de desavinences entre la presidència de la Batllia i el Consell Superior

Administrats fent cua per accedir a la seu judicial.
Administrats fent cua per accedir a la seu judicial. Toni Solanelles

Malgrat que des d’avui, a priori, tornen a estar operatius els terminis processals després de l’aixecament parcial de l’emergència sanitària, això no treu que a l’administració de la Justícia hi hagi un mal ambient notable. De fet, les decisions adoptades en el marc de la gestió de la pandèmia han acabat fent aflorar la mala maror que fa temps que s’està coent a foc lent a l’edifici de les Columnes. Sectors de l’advocacia i el Col·legi de procuradors se senten abandonat i enmig de decisions sovint contradictòries adoptades per la presidència de la Batllia i el Consell Superior.

De fet, diverses fonts d’operadors judicials remarquen que des dels responsables de la cúpula judicial hi ha més interès i neguit en poder inaugurar la nova seu judicial del Prat del Rull que no pas en gestionar les dificultats del dia a dia, que són moltes, recorden, i que, per ara, s’han d’afrontar al lloc on són, que és a l’actual edifici de l’avinguda Tarragona. “Hi ha força desorganització. I entre el Consell Superior i la Batllia no s’entenen alhora de reprendre l’activitat” tot enganxant enmig, s’ha dit, advocats o procuradors, que són els més crítics amb com s’estan fent les coses. “Els assalariats de l’administració tenen més por a fer notòries les seves queixes” per por a represàlies, per exemple.

“Hi ha mal ambient”, han reiterat les fonts. Fins al punt que com que hi ha algunes batllies que han acabat anant per lliure, procuradors i advocats s’han negat els darrers dies a què se’ls notifiquessin resolucions. Els batlles pretenien que correguessin ja els terminis, quan les lleis aprovades darrerament deixaven clar que la reactivació dels períodes processals no començava a operar fins que es decretés el final de l’emergència sanitària. Això és a partir d’avui i tot i amb això el cap de Govern, Xavier Espot, va insinuar ahir que ha de ser el Consell Superior qui acabi definint en quins termes s’ha de procedir.

El degà dels procuradors denuncia, com a exemple, que “hem fet reunions amb la Batllia per preparar protocols de tornada i després el Consell Superior també fa el seu, modifica els pactes establers i ho canvia tot”

En tot cas, per exemple els procuradors, treuen foc pels queixals i així ho han deixat dit. El degà del col·legi que aglutina aquests professionals, Albert Calvó, lamenta que se’ls ha deixat totalment de banda en qüestions, per exemple, com la de fer hàbil el mes d’agost. Va anar d’un pèl, de fet, que no els deixen sense espai, sense sala, a la seu judicial de l’edifici de les Columnes. Calvó recorda, per exemple, que “hem fet reunions amb la Batllia per preparar protocols de tornada i després el Consell Superior també fa el seu, modifica els pactes establers i ho canvia tot”.

Els procuradors, vist el volum de feina que bé amb la represa, haurien demanat poder iniciar la jornada a les 8 del matí. Però la petició ha estat atesa. Per contra, s’imposen uns horaris, denuncien, que caldrà veure si seran prou operatius en vista al justiciable, que sortosament ja ha retornat a l’activitat laboral, a les ocupacions privades, i veuran incompatible poder acudir a realitzar els tràmits que eventualment necessitin fer davant l’administració de Justícia.

I això sense entrar, per exemple, en les condicions de caràcter higiènic. Les notificacions es fan en sales amb cadires de roba “que no es desinfecten ni es netegen després que entri o surti alguna de les persones notificades, i després es van a fer exigències gairebé impossibles de complir als bars”, expliquen altres fonts de l’entorn judicial. El malestar és bastant generalitzant, confirma Calvó, que recorda que els procuradors estan implicats en el 80% de les causes civils i que no se’ls ha consultat per a res durant aquests mesos de tancament parcial.

Comentaris (6)

Trending