Les noves revelacions de l’‘Operació Catalunya’ haurien de fer replantejar el ‘cas BPA’

Igual com passa a Espanya amb el ‘cas Pujol’, al Principat almenys una part dels processats i defensors de la derivada andorrana de l’actuació de la ‘policia patriòtica’ estan analitzant l’estratègia

Els advocats defensors, en primer terme, a l'esquerra, durant una de les vistes del judici.
Els advocats defensors, en primer terme, a l'esquerra, durant una de les vistes del judici. Toni Solanelles

Les noves revelacions de l’‘Operació Catalunya’ porten una part almenys dels processats i advocats defensors de les causes englobades en el que seria el ‘cas BPA’ a analitzar la situació i a preparar una nova estratègia per fer encara més visible que són víctimes necessàries d’una actuació il·legítima promoguda al marge de la llei per autoritats polítiques i policials espanyoles per mirar d’aturar l’auge que vivia a principi de la dècada passada l’independentisme català.

Els àudios que han anat apareixent, sorgits dels dispositius de gravació del controvertit comissari ara ja jubilat José Manuel Villarejo, i les anotacions que aquest policia detectivesc va anar fent al seu dia deixen ben clars alguns dels moviments haguts. I en permeten intuir d’altres. En tot cas, queda clar que la denominada ‘Operació Catalunya’ no va ser una entelèquia sinó una maniobra orquestrada en tota regla i amb una clara voluntat de ‘danyar’ des de la il·licitud.

Investigació al Congrés.

Relacionat

Investigar les evidències de l’‘Operació Catalunya’

Les diverses fonts consultades han explicat que el que podien ser indicis o fins i tot només suposicions fa uns anys, “ara són realitats que es poden contrastar i amb les explicacions de Villarejo o les seves anotacions poden convertir-se fins i tot en proves”. Més encara, en les gravacions ja no només són afirmacions del comissari. Hi ha infinitat de persones, fins a l’ex-ministre d’Interior espanyol Jorge Fernández Díaz, que es refereixen a les anomalies.

També hi ha cada vegada més evidències, han recordat les fonts, que la ‘policia patriòtica’ va manipular també homòlegs americans perquè vehiculessin causes cap al FinCEN per tal que emetés la nota que va ser devastadora i que va permetre intervenir Banca Privada d’Andorra (BPA). És arran d’aquella presumible intromissió il·legítima i de l’accés de les autoritats andorranes en un banc privat que s’han anat obrint causes judicials a partir d’informació que si no hagués estat “per una situació orquestrada, perversa i mal intencionada” no s’hauria aconseguit de cap de les maneres.

José Manuel Villarejo acudint als jutjats acompanyat del seu advocat.

Relacionat

Villarejo assegura que va enviar un ‘telex’ als EUA com a gestió “per tancar” Banco Madrid

Per tant, “a partir d’una acció il·legal s’aconsegueix documentació de forma il·legítima i s’instrumentalitzen tot un seguit de causes judicials” que haurien de decaure perquè el primer estadi de tot plegat legalment ja no se sustenta. I més enllà d’això, els processats de BPA mantenen que no hi ha res d’il·legal en l’actuació del banc, perquè sempre es va actuar “en funció de la normativa vigent en cada moment. No es pot pretendre fer dir amb normes d’ara que allò que es feia fa vint anys no tocava”.

Davant de tot plegat s’està estudiant l’escenari a seguir. Igual passa a Espanya, on la família Pujol, eix central de l’actuació de la ‘policia patriòtica’, està avaluant la nova situació per promoure noves accions judicials en el marc del judici que hauria d’iniciar-se abans de final d’any. Heus aquí una diferència important. En aquell cas, el ‘cas Pujol’, el judici encara no s’ha posat en marxa i és més senzill promoure encara alguna actuació processal.

Una imatge del Congrés dels Diputats.

Relacionat

El Congrés espanyol investigarà els atacs a Andorra de l’‘Operació Catalunya’

Amb tot, es considera que s’hauria de reobrir, com a mínim, la qüestió prèvia que al seu dia es va desestimar en l’inici del judici de la causa general del ‘cas BPA’. I que, justament, plantejava que tot era il·legal atès que la noticia criminis, el punt de partida de tot plegat, tenia l’origen en una il·licitud.

Comentaris (9)

Trending