El Congrés espanyol investigarà els atacs a Andorra de l’‘Operació Catalunya’

El PSOE i Unides Podem fan suport a la demanda realitzada pels grups nacionalistes catalans, bascos i gallecs i es vol mirar de saber quin paper va jugar com a mínim l’ex-ministre d’Interior Jorge Fernández Díaz en les actuacions que van fer saltar pels aires BPA

Una imatge del Congrés dels Diputats.
Una imatge del Congrés dels Diputats. ARXIU

El Congrés dels Diputats espanyol investigarà el suposat entramat policial que involucra l’ex-ministre d’Interior amb el govern de Mariano Rajoy Jorge Fernández Díaz en la denominada ‘Operació Catalunya’ que s’instrueix a la Batllia d’Andorra. La junta de portaveus de l’òrgan parlamentari espanyol, amb el suport majoritari del PSOE, Unides Podem, ERC, EH-Bildu, JxCat, PdeCat, la CUP i BNG ha donat suport a crear una comissió de recerca sobre la presumpta intromissió a la sobirania d’Andorra per part de responsables polítics espanyols i d’“entramats parapolicials”.

La sol·licitud de la comissió la van registrar els partits independentistes catalans i bascos el 17 de juny i serà debatuda al ple del Congrés, encara que el portaveu parlamentari del PSOE, Héctor Gómez, ha afirmat que “amb tota seguretat tirarà endavant”. Gómez ha afirmat que la voluntat és posar “en marxa com més aviat millor i treballar de forma rigorosa per posar llum sobre uns àudios d’un ex-ministre del PP que són molt alarmants i preocupants”. El parlamentari socialista ha posat de relleu que Fernández Díaz va mentir quan va assegurar públicament, fins i tot en seu parlamentària, que ell no tenia cap vinculació amb tot l’esmentat entramat. L’ex-ministre del PP va haver de comparèixer al Congrés pel ‘cas Kitchen’.

A Andorra, de forma paradoxal, no es planteja ara per ara cap comissió similar. D’entrada, perquè el reglament del Consell General no contempla aquest format tal i com es fa a Espanya. I de sortida, segons diverses fonts parlamentàries, perquè “el cas ja està judicialitzat i cal deixar treballar la Justícia sense ingerències”

La batlle d’instrucció especialitzada Stéphanie Garcia va notificar el 13 de juny passat a l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i al que va ser el seu ministre d’Interior Jorge Fernández Díaz o l’ex-titular d’Hisenda Cristóbal Montoro, entre altres responsables polítics i policials, que els investiga arran d'una querella per suposades pressions a la Banca Privada d’Andorra (BPA) per obtenir informació de polítics catalans durant el procés. La investigació deriva d’una querella, admesa a tràmit el 2020, que van presentar l’Institut de Drets Humans d'Andorra, Drets i l’ex-president de BPA, Higini Cierco.

Els partits independentistes catalans i bascos proposaven aquesta comissió per estudiar la possible intromissió a la sobirania del Principat d’Andorra dels responsables polítics investigats per la Justícia andorrana. A Andorra, de forma paradoxal, no es planteja ara per ara cap comissió similar. D’entrada, perquè el reglament del Consell General no contempla aquest format tal i com es fa a Espanya. I de sortida, segons diverses fonts parlamentàries, perquè “el cas ja està judicialitzat i cal deixar treballar la Justícia sense ingerències”.

Comentaris (5)

Trending