Els mossos no van donar credibilitat a que els terroristes de Barcelona entressin a Andorra

La fiscalia s’interessa pel possible pas dels atacants de la Rambla i Cambrils pel Principat durant el judici que s’ha iniciat aquest dimarts a l’Audiència nacional espanyola

Els tres jutjats a la sala d'audiències. El primer per l'esquerra és Mohamed Houli Chemlal, que va parlar d'Andorra.
Els tres jutjats a la sala d'audiències. El primer per l'esquerra és Mohamed Houli Chemlal, que va parlar d'Andorra.

Els mossos no van donar credibilitat a la possibilitat que els terroristes que van atacar a la Rambla de Barcelona i a Cambrils, o alguns companys seus constituïts com una altra cèl·lula, poguessin entrar a Andorra amb l’objectiu posterior de fer alguna acció terrorista posteriorment a Lloret. Així ho ha afirmat un inspector de la policia catalana durant la primera jornada del judici que se segueix a l’Audiència nacional espanyola, a Madrid, contra els tres supervivents del grup que va cometre els atemptats del 17 i el 18 d’agost del 2017.

En un moment de la declaració del comandament policial, una de les representants de la fiscalia ha demanat si s’havia seguit la pista, esmentada per un dels detinguts i ara jutjats -Mohamed Houli Chemlal, ferit a l’explosió d’Alcanar-, que s’hagués articulat un segon grup, format també a França, que volgués cometre una acció terrorista a Lloret després d’entrar en territori espanyol a través d’Andorra. L’inspector dels mossos ha explicat que va ser molt complicat tibar del fil i que no hi va haver cap element sobre la possibilitat que s’atemptés a Lloret però que “no és lògic entrar a Andorra, havent-hi fronteres, quan el més senzill hauria sigut entrar per la Jonquera”.

És evident que amb voluntat posterior d’atemptar o no, alguns dels components de la cèl·lula que acabaria atemptant a la Rambla i a Cambrils van estar al Principat; hi ha imatges d'alguns d’ells en un espai públic de Sant Julià i en un centre comercial lauredià

No s’ha fet cap més referència a la qüestió. I és evident que amb voluntat posterior d’atemptar o no, alguns dels components de la cèl·lula que acabaria atemptant a Barcelona i a Cambrils van estar al Principat. Es va recuperar almenys un vídeo del telèfon d’un dels suposats terroristes en què alguns d’ells ‘jugaven’ amb l’aigua del rierol que transcorre paral·lel a la carretera de la Rabassa, a Sant Julià. A més a més, la policia andorrana va recuperar imatges de les càmeres de videovigilància d’un centre comercial lauredià on es veia alguns dels implicats comprant eines i material que, eventualment, podria servir com a metralla o elements per a la composició d’artefactes.

La casa d'Alcanar on hi va haver l'explosió avantsala dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Relacionat

El ‘front andorrà’ de la cèl·lula dels atemptats del 17-A

El judici s’ha iniciat aquest matí a Madrid enmig d’una evident crispació i amb el jutge-magistat de la sala molt enutjat amb les qüestions prèvies anunciades pels advocats defensors. A banda de Houli Chemlal també s’asseuen al banc dels acusats Driss Oukabir, detingut a Ripoll, i Said Ben Iazza, arrestat a Vinaròs (Castelló). La fiscalia els demana penes d’entre vuit i 41 anys de presó per organització terrorista, tinença i fabricació d’explosius i conspiració per fer estralls. Cap dels acusats ha volgut respondre les preguntes del ministeri públic.

Comentaris

Trending