Més pressió per aclarir si Rajoy, Fernández Díaz i Montoro tenen immunitat diplomàtica o no

Junts demana a la mesa del Congrés espanyol que reclami al govern actual si ha concedit la dispensa als tres exmembres de l’executiu del PP per tal que puguin evitar haver de declarar en la derivada andorrana de la denominada ‘Operació Catalunya’

Mariano Rajoy i Cristóbal Montoro i la resta de la delegació que va visitar Andorra el gener del 2015.
Mariano Rajoy i Cristóbal Montoro i la resta de la delegació que va visitar Andorra el gener del 2015. ARXIU

La formació política catalana Junts posa més pressió al Congrés espanyol per tal que s’aclareixi si l’expresident Mariano Rajoy i els membres del seu gabinet ministerial Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro gaudeixen o no d’immunitat diplomàtica i això els estalvia d’haver de declarar en la derivada andorrana de la denominada ‘Operació Catalunya’. Junts reclama al govern de Pedro Sánchez que aclareixi d’una vegada per sempre la situació dels tres exmandataris polítics en relació amb el que disposa la Convenció de Viena sobre Relacions Diplomàtiques.

En el marc de les diverses accions judicials que Rajoy, Fernández Díaz i Montoro han endegat davant les autoritats judicials i administratives espanyoles per intentar aturar la comissió rogatòria (CRI) emesa per la Justícia andorrana en relació amb la causa que els investiga per un suposat atac a la sobirania andorrana, els tribunals administratius espanyols han acordat aturar dita CRI fins que no s’aclareixi si els tres dirigents polítics, com pretenen, es poden equiparar a l’inspector de policia Celestino Barroso, que al seu dia va ser agregat d’Interior a l’ambaixada espanyola a Andorra i en virtut d’aquest càrrec sí que té reconeguda la immunitat diplomàtica.

Junts, a través dels diputats Míriam Nogueras i Josep Pagès, ha fet dues accions distintes recentment davant la mesa del Congrés. D’una banda, formula una pregunta directa que diu si “certifica el govern actual que s’ha concedit als senyors Rajoy, Montoro i Fernández Díaz la immunitat diplomàtica prevista en la Convenció de Viena sobre Relacions Diplomàtiques”. L’altra iniciativa té a veure amb tot de justificants documentals.

rajoy (2)

Relacionat

Rajoy reclama que se l’equipari a un inspector de policia per evitar haver de declarar a Andorra

D’aquesta manera, Junts demana dades i informes. Així, se sol·licita “tota la informació (expedients, informes emesos, etc…) de què disposi el govern (ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació o el que sigui responsable) relativa a, o de la que en derivi, la concessió o no als senyors Rajoy, Montoro i Fernández Díaz de la immunitat diplomàtica prevista a la Convenció de Viena sobre Relacions Diplomàtiques, en la present legislatura o en altres d’anteriors”.

Els parlamentaris catalana reclamen que “en el cas que no existeixi l’expedient, informe o documentació relativa a aquesta qüestió, que s’emeti el certificat constatant aquesta circumstància”. També es demana la informació de què disposi l’executiu espanyol en relació amb la immunitat diplomàtica reconeguda a Celestino Barroso. I és que malgrat que es va assegurar que l’inspector policial en tant que, al seu dia, agregat d’Interior gaudia de dita immunitat, no s’hauria provat mai de forma documental aquesta circumstància.

Comentaris (3)

Trending