Rajoy reclama que se l’equipari a un inspector de policia per evitar haver de declarar a Andorra

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid paralitza la tramitació de la comissió rogatòria de la derivada andorrana de l’‘Operació Catalunya’ perquè no sigui que l’ex-president espanyol pugui gaudir d’immunitat diplomàtica

rajoy (2)
rajoy (2)

L’expresident espanyol Mariano Rajoy no haurà de declarar, per ara, en la derivada andorrana de la denominada ‘Operació Catalunya’. De fet, la Batllia no podrà investigar-lo en el sentit estricte. Rajoy s’escuda en la immunitat diplomàtica que diu que com a president del govern d’Espanya havia de tenir al seu dia per oposar-se a la investigació que té oberta al Principat. L’embolica que fa fort està servit. Rajoy demana equiparar-se a l’inspector de policia Celestino Barroso, al seu dia agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra.

De moment, la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha paralitzat la tramitació de la comissió rogatòria del cas pel qual s’investiga a Andorra l’ex-màxim dirigent del Partit Popular (PP). La Justícia espanyola segueix el joc de les argúcies legals emprades per Rajoy i els seus ex-ministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, per als quals serveix el mateix raonament, per dilatar la compareixença davant les autoritats andorranes com a investigats. Com a suposats responsables d’un atac a la sobirania andorrana per via del ‘cas BPA’.

Mariano Rajoy en un acte quan presidia el govern espanyol.

Relacionat

La Justícia espanyola juga al gat i a la rata per intentar salvar Rajoy de la investigació andorrana

No és que estigui clar que Rajoy pugui gaudir o no de la immunitat, de la protecció diplomàtica. De fet, no consta pas que l’hagi de tenir. Però l’ex-president espanyol ha al·legat que l’actual executiu de la Moncloa, el que lidera Pedro Sánchez, al seu dia va renunciar a aixecar la protecció a l’inspector de policia Celestino Barroso, ex-agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra. Per tant, entén Rajoy, sí Barroso està protegit per poder fer el que hagués fet a Andorra, ell ho ha d’estar igual o més. Mariano Rajoy al·lega que no es respecta el principi d’igualtat de tracte o, com a mínim, que es pot trencar.

No hi ha cap antecedent que un polític, en l’exercici d’un càrrec polític, tingui immunitat diplomàtica. Barroso és policia, sí. I ho era quan estava d’agregat d’Interior a l’ambaixada de Prat de la Creu. Però, justament, estava inserit en una legació diplomàtica

La interlocutòria manté que donades “les semblances concurrents entre els dos suposats contrastats i sotmesos a debat”, en relació a Rajoy i Barroso, “entenem que es disposa de dades indiciàries suficients per apreciar el grau d’aparença imprescindible per percebre el ‘fumus boni iuris, propi de la mesura cautelar sol·licitada pel senyor Rajoy Brey. Com a conseqüència d’això, ha de prosperar el recurs de reposició i concedir-se la mesura cautelar interessada, devent acordar-se la conseqüent paralització de la CRI per part del ministeri de Justícia”.

Segons el TSJM, “si el procés de tramitació de la CRI tira endavant, proporcionant-se així la col·laboració a la Batllia d’Andorra amb la finalitat que s’atorgui a l’actor la condició d’investigat en un procediment penal a l’estranger, esdevindria ja ineficaç qualsevol pronunciament judicial a Espanya que donés la raó a l’actor -el recurrent- una vegada complimentada i remesa cap a Andorra la comissió rogatòria”, manté la interlocutòria, mirant de mantenir en l’àmbit de la jurisdicció espanyola qualsevol acció judicial que pugui afectar Rajoy.

Mariano Rajoy arribant a Andorra per la frontera del riu Runer.

Relacionat

Anacleto surt al rescat de Rajoy

Davant d’aquest pressupòsit, la sala del TSJM li dóna la raó i per tal de no causar-li un mal que podria ser irreparable si es permet l’administració espanyola de tirar endavant la petició feta per les autoritats andorranes i tramitades en el marc d’una comissió rogatòria, el tribunal madrileny decideix aturar dita comissió i, per tant, ara per ara, la Batllia no podrà continuar tirant endavant la investigació en relació amb l’ex-president d’Espanya i tampoc en referència amb la resta d’alts càrrecs polítics.

Les diverses fonts consultades han assegurat que no hi ha cap antecedent que un polític, en l’exercici d’un càrrec polític, tingui immunitat diplomàtica. Barroso és policia, sí. I ho era quan estava d’agregat d’Interior a l’ambaixada de Prat de la Creu. Però, justament, estava inserit en una legació diplomàtica. D’aquí, amb major o menor rigor, que gaudeixi de la protecció que existeix tenir per a ell M. Rajoy.

Comentaris (10)

Trending