La Justícia espanyola juga al gat i a la rata per intentar salvar Rajoy de la investigació andorrana

Després d’adonar-se que la documentació sol·licitada a través de la comissió rogatòria promoguda per la batlle que analitza la derivada al Principat de l’‘Operació Catalunya’ potser encara és a Espanya, ara l’Audiència Provincial de Madrid torna a deixar entreveure una paralització

Mariano Rajoy en un acte quan presidia el govern espanyol.
Mariano Rajoy en un acte quan presidia el govern espanyol. arxiu

Ara sí, ara no. Quan hi ha tanta moguda, és que hi ha mala peça al teler. O almenys, quelcom fa pudor. Quan semblava que la documentació emmarcada en la comissió rogatòria promoguda per la batlle que investiga a Andorra la derivada de la denominada ‘Operació Catalunya’ seria lliurada al Principat com calia -fins i tot el Tribunal Superior de Justícia de Madrid hi havia donat el seu vistiplau- una decisió de l’Audiència Provincial de Madrid ha donat la raó a Mariano Rajoy i insinua una eventual paralització de la tramitació de la comissió rogatòria (CRI) que parteix de la querella per atacar la sobirania del Principat.

“És un desgavell total”, indiquen algunes fonts. Des de l’àmbit jurisdiccional administratiu es permet l’activació de la CRI. Des del vessant penal es frena. I tot plegat és guanyar temps. En tot cas, el moll de l’os del nou gir de guió rau en el fet que els tribunals espanyols pensaven que la documentació requerida per la Batllia ja s’havia enviat cap a Andorra i resulta que -almenys el 20 d’octubre- no havia sortit. Per tant, allò que ja no era solucionable, perquè al seu dia l’Audiència Provincial ja havia donat la raó a Rajoy però li deia que no hi havia res a fer, ara resulta que sí que es pot arribar a fer. Però, en tot cas, del 20 d’octubre al 17 de novembre ha passat gairebé un mes i potser la informació sí que ja ha sortit de Madrid.

Mariano Rajoy arribant a Andorra per la frontera del riu Runer.

Relacionat

Anacleto surt al rescat de Rajoy

El 5 d’octubre, els jutges ja es van pronunciar sobre el recurs de queixa presentat per l’expresident del govern espanyol, amb què intentava frenar l'enviament de documentació a Andorra. Van considerar que les al·legacions de Rajoy eren “encertades”, però van assenyalar que la documentació ja estava camí del Principat, i per això la petició havia “perdut el seu fonament”. Tot i això, en una interlocutòria datada aquest dimecres, els jutges de la Secció Segona de l'Audiència Provincial corregeixen aquesta decisió. I destaquen que, “almenys, el 20 d'octubre passat, la comissió rogatòria es trobava encara a dependències del ministeri de Justícia” espanyol i, per tant, en aquell moment s’hauria d’haver aturat. Ara s’insinua però com que aparentment ningú sap on és la documentació. “Ignorem, per tant, quina sigui la situació actual de la comissió rogatòria al llarg i, pel que sembla, sinuós recorregut (...) fins al jutjat d’Andorra”, admeten els jutges de l'Audiència Provincial.

El que sí que tenen clar els magistrats és que, en resoldre aquell recurs de Rajoy, van partir “d’una premissa equivocada, que era que la comissió rogatòria ja havia sortit de l'àmbit d'actuació de les autoritats espanyoles". I, per tant, conclouen que aquesta decisió, equivocada, va vulnerar el dret de l’expresident del Govern a un procés amb les garanties degudes. Ve a dir el tribunal que si és possible aturar encara la tramitació i enviament de documentació, que es faci. Però com que no sap on és tot plegat.

ALTRES SERRELLS

A més, tant Rajoy com qui fos el seu ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, podran personar-se en el procediment seguit al jutjat d’instrucció número 32 de Madrid, l’encarregat de gestionar la petició d'auxili judicial rebuda per part d'Andorra, a la qual va donar tràmit el 20 de juny passat. I, d'aquesta manera, tots dos podran fer les al·legacions en contra de l’enviament de la documentació sol·licitada pel Principat, ja com a part del procediment; una condició que el jutjat els va negar el 14 de juliol del 2022.

Mariano Rajoy.

Relacionat

Rajoy mira de guanyar temps esperant un possible canvi polític a Espanya el ‘salvi’ d’Andorra

Novament en aquest cas és una altra interlocutòria de l’Audiència Provincial la que permet a Rajoy i Montoro fer al·legacions. Són decisions enganxades pels pèls i que donen tombs i tombs bàsicament per dilatar el procés i guanyar temps al temps.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending