Rajoy mira de guanyar temps esperant un possible canvi polític a Espanya el ‘salvi’ d’Andorra

Els propers passos que pot fer en relació amb la demanda administrativa sobre la comissió rogatòria instada per la Batllia en la derivada andorrana de l’‘Operació Catalunya’ no haurien de suspendre’n la tramitació

Mariano Rajoy.
Mariano Rajoy. ARXIU

L’ex-president espanyol Mariano Rajoy i els col·laboradors que va tenir al govern i que estan inclosos en la querella per l’atac a la sobirania andorrana miraran de guanyar el màxim de temps esperant un possible canvi polític a Espanya que els permeti ‘salvar-se’ dels efectes de la investigació a la qual estan sotmesos al Principat. D’aquí que des del punt de vista jurídic, segons les fonts consultades, esgotin tots els terminis legals i totes les accions plausibles en qualsevol pas que facin. Sense tenir ‘controlat’ el govern espanyol, la investigació judicial andorrana no agrada gens a l’entorn de Rajoy.

No obstant això, la tramitació de la comissió rogatòria, una vegada el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) hi ha donat llum verda, no s’hauria de veure alterada. No s’hauria de veure dilatada més. Certament, la darrera resolució, dictada aquest dimecres pel TSJM, pot ser objecte de recurs. Però ni el recurs de reposició ni el de cassació que jurídicament es poden plantejar no tenen efectes suspensius. És a dir, no tenen una força legal vinculant per aturar la CRI encara que els assessors jurídics de Rajoy i companyia estan acudint a estratègies novedoses o com a mínim poc usades per mirar de frenar qualsevol actuació.

En l’entorn de l’ex-president espanyol hi ha certa temença a la investigació andorrana. Ja d’entrada, per tot el que pot anar sorgint. Pel que el pugui esquitxar des del punt de vista de la imatge, de la reputació. Jurídicament, el que està discutint a Madrid és només la tramitació d’una documentació. Tot just se li ha comunicat només que està sent investigat en un cas al Principat. Si mai es presenta jurídicament parlant davant les autoritats judicials andorranes, podrà al·legar tot allò que escaigui. Però Rajoy ja es vol evitar haver de fer aquest pas tement que pugui sortir escaldat.

D’aquí que, asseguren les fonts consultades, el que millor li aniria seria un canvi de govern a Espanya, l’arribada al poder del seu amic Alberto Núñez Feijoo, i que des de la Moncloa hi pugui haver una carpetada a tot allò que van coure en relació al procés independentista català que, de retruc i com a víctima col·lateral, o una de les seves víctimes, potser la més altisonant, va tenir el Principat i Banca Privada d’Andorra.

Etiquetes

Mariano Rajoy arribant el 2015 a Andorra per la frontera del riu Runer acompanyat de Toni Martí i Cristóbal Montoro.

Relacionat

La investigació de la derivada andorrana de l’‘Operació Catalunya’ tira endavant

Comentaris (5)

Trending