Malestar del fiscal per l’ajornament durant tres mesos i mig almenys del judici del ‘cas BPA’

El penúltim dels processats a declarar ha tancat aquest dijous el seu testimoniatge assegurant que tot allò que va fer s’ajustava a la norma i era perfectament rastrejable i exposant el perjudici que tota la causa ha comportat a la seva família

El fiscal general, Alfons Alberca, durant una de les sessions del judici.
El fiscal general, Alfons Alberca, durant una de les sessions del judici. ALTAVEU MÈDIA

El fiscal general, Alfons Alberca, no està gens content amb el fet que els primers tres mesos i mig de l’any vinent el judici de la causa general del ‘cas BPA’ s’hagi d’ajornar. A Alberca se li tira el temps a sobre. I és que durant el segon semestre del 2023, a tot estirar, hauria de ser rellevat del càrrec. Ja no té possibilitat de renovar més. I amb el nou calendari no està gens clar que pugui ser ell l’acusador públic fins al final. O, almenys, no com a màxim responsable del ministeri fiscal.

Dilluns el president de la sala, Enric Anglada, va informar que per una intervenció quirúrgica d’un dels tres magistrats que configuren el Tribunal de Corts per a l’ocasió caldrà fer l’aturada. Casualitats de la vida o no, és just el temps que el procés electoral estarà més candent. Durant aquells tres mesos i mig d’atur -la data fixada per a la represa és l’11 d’abril- hi hauria d’haver la campanya electoral i les eleccions generals. I la sala magna, seu de la vista, ha d’acollir el vot per dipòsit judicial. Inicialment no hi ha en la cèlebre Seu de la Justícia actual, plena d’espais, cap altre indret pensat i habilitat per ser escenari d’aquest tràmit electoral.

Els membres del tribunal, al fons, en una imatge d'arxiu.

Relacionat

La intervenció quirúrgica d’un magistrat del tribunal aturarà la vista del ‘cas BPA’ de gener a març

Sia com vulgui, fins dilluns, aparentment, la fiscalia tampoc era conscient de l’aturada que hi hauria d’haver. I producte d’aquell anunci aquests darrers dies s’han intentat accelerar algunes coses. Allargar una mica més les sessions i reduir els temps de recés. Aquest dijous ha acabat de declarar el penúltim dels processats que encara no s’havia assegut directament davant del tribunal. Es tractava del gestor també involucrat a Espanya en la denominada ‘Operació Emperador’.

Els darrers dies, aquest bancari, que entre altres coses va demanar-se si era exigible a un treballador de banca haver de saber allò que els jutges no han pogut aclarir en deu anys o més, ha repassat els intercanvis que se li imputen com els grans mals que hauria protagonitzat. El gestor ha proclamat la seva innocència i ha deixat clar el seu sotmetiment constant a la normativa, alhora que també ha evidenciat que exceptuant ocasions de força major, per dir-ho així, s’informava de tot l’escaient i es garantia el procés de rastreig que pertoqués.

Gao Ping al centre de la imatge quan no era ningú i patrocinava el Fuenlabrada de futbol.

Relacionat

“Fins a quin nivell és exigible a un gestor de banc saber més del que pot saber un jutge instructor”

Com en altres acusats, el tribunal ha estat procliu en demanar detalls i precisions. Ho ha fet, fins i tot, després que en una mena de torn d’última paraula, el processat evidenciés els perjudicis que li ha causat a ell personalment i a tota la seva família el procés que li ha tocat viure. Més encara amb descendents menors d’edat. El bancari ha contat, sense entrar en excessius detalls personals, les dificultats que li suposa el cas per poder treballar. Ja no en el món financer sinó en qualsevol sector.

A partir de dilluns s’hauria d’iniciar l’interrogatori a l’última processada que queda pendent. Es tracta de la gestora de capçalera de Rafael Pallardó, l’empresari entorn a l’operativa bancària del qual gira tota la causa. Caldrà veure si el fiscal accelera també el procés de preguntes a l’aire o si, tenint en compte que és la darrera acusada i el que ha anat fent fins ara, mantindrà la composició malgrat tot. En principi, el tribunal té la intenció d’arribar a la pausa de Nadal amb la declaració d’aquesta processada. I deixar totes les següents testificals i demés proves oratòries per la fase que s’enceti a partir de l’11 d’abril.

Rafael Pallardó en una de les seves visites al Principat per respondre davant les causes judicials obertes.

Relacionat

“Mai vaig tenir la sospita que Pallardó actuava per compte d’un tercer”

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending