Laika i Apapma interposen la querella per aclarir l’escopetada mortal a un gat a Pal

Representants de les dues entitats recorden que tot sovint apareixen animals morts sigui enverinats o sigui d’un tret i “s’han d’eradicar aquestes accions més encara quan són a prop de nuclis habitats”

La vicepresidenta i el president de Laika, Sandrine Desruels i Josep Mas, i el president de Laika, Carles Iriarte, amb l'advocat que els representa a la porta de la Seu de la Justícia.
La vicepresidenta i el president de Laika, Sandrine Desruels i Josep Mas, i el president de Laika, Carles Iriarte, amb l'advocat que els representa a la porta de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Les entitats Laika i Apapma han presentat aquest matí la querella criminal contra la persona o persones que la Batllia ja estigui investigant arran de la mort d’un gat fa deu dies a Pal. Uns turistes van interposar una denúncia a la policia després de ser testimonis del tret que hauria causat la mort a l’animal, en un revolt de la carretera que puja cap a l’estació d’esquí del poble massanenc. Les dues organitzacions volen aclarir els fets i “eradicar” aquest tipus d’actuacions, ja que “no es pot anar disparant contra animals i menys encara a prop de nuclis habitats”.

Els presidents de les dues entitats, Josep Mas i Carles Iriarte, han acudit juntament amb els seus representants legals i altres companys a la Seu de la Justícia. Formalment és Laika qui presenta la querella “perquè ells tenien la feina més avançada”, ha explicat Iriarte, president de l’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient (Apapma). No obstant això, “en aquests aspectes tots anem a l’una; totes dues organitzacions tenim els mateixos objectius, que és la protecció dels animals”, ha recordat Iriarte que ha explicat que Apapma se sumarà a l’acció jurídica tan bon punt es pugui fer una ampliació.

Imatge del mort ja mort.

Relacionat

Turistes ‘anti-matagats’

I és que la intenció primera, tenint clar que el cas encara no s’ha jutjat, és poder tenir accés a l’expedient i, després, actuar en conseqüència. Jurídicament, és clar, han hagut de fer una primera qualificació dels fets, que han preferit no avançar tot i que aniria cap al maltractament animal amb resultat de mort, que està penat amb pena de presó de fins a 2 anys i una multa de fins a 12.000 euros. Mas, president de Laika, ha deixat clar que se cenyiran a la Llei de tinença i protecció animal i a la remissió que aquesta faci al Codi penal. En cap cas s’entrarà a valorar el fet que es disparés en un nucli urbà.

Carles Iriarte ha lamentat que més sovint del que voldrien apareixen, especialment en zones boscoses, animals morts, ja sigui enverinats o amb algun tret, i ha deixat clar que això no es pot permetre. A més, i segons que ha dit la vicepresidenta de Laika, Sandrine Desruels, “som els portaveus de la societat i al segle XXI no creiem que es puguin permetre fets com aquests. A part que no creiem que sigui gaire bonic que vingui un turista al país i hagi de presenciar fets com aquests”, que essencialment, han explicat els portaveus de les dues associacions, coneixen a través dels mitjans de comunicació.

Una imatge del poble de Pal.

Relacionat

Dos detinguts per matar un gat d’una escopetada a Pal

Laika i Apapma tenen alguna referència de qui podrien haver estat les dues persones detingudes a Pal l’11 d’octubre arran de la denúncia ciutadana. Amb tot, es remeten a aquella denúncia i a la instrucció que estigui fent la Batllia per mostrar-se “com a part interessada” i poder exercir l’acusació particular. Una vegada sigui admesa la querella, si escau, i se’ls traslladi l’expedient que hi hagi fins aquest moment, les dues entitats actuaran en conseqüència i faran les ampliacions de querella que siguin escaients.

Comentaris (2)

Trending