La Justícia obliga el comú d’Andorra la Vella a readmetre un agent de circulació que va fer fora

La corporació haurà de satisfer a qui era caporal del servei les nòmines des de l’abril del 2019 i el funcionari apartat podrà triar reincorporar-se al departament o ser liquidat com a acomiadat no causal

Una imatge de la seu del Servei de Circulació d'Andorra la Vella.
Una imatge de la seu del Servei de Circulació d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

La Justícia obliga ha readmetre un caporal del servei de circulació d’Andorra la Vella que la corporació presidida per Conxita Marsol, que alhora era la responsable directa del departament, va fer fora per una acumulació de suposades faltes l’abril del 2019. La forma com el comú va fer fora el funcionari no va ser correcta, ja que no es va tramitar l’expedient disciplinari que hauria pertocat, segons que ha resolt ara la sala administrativa del Tribunal Superior (TS). L’administració comunal haurà de satisfer les nòmines que hauria percebut l’agent des que va ser apartat fins ara.

A més a més, segons ja va resoldre la Batllia en primera instància i ara ha confirmat el Superior, el funcionari podrà triar entre que se’l reincorpori al servei en les mateixes condicions en què estava quan va ser acomiadat o que se’l liquidi a raó de 45 dies per any treballat, és a dir, com si d’una sortida o acomiadament no causal es tractés. Certament, entre el funcionari apartat i el comú de la capital encara hi ha altres procediments oberts. Com a mínim una altra causa administrativa i una causa penal que es troba en una fase molt incipient i que va ‘provocar’ el propi comú per justificar a posteriori l’acomiadament i mirar de mirar les demandes interposades pel caporal.

-

Relacionat

La mala maror al servei de circulació d’Andorra la Vella arriba a la Batllia

Justament, la sala administrativa del TS també confirma que en aquest cas no preval la via penal, com pretenia el comú. Uns mesos després d’haver estat acomiadat per la suposada reincidència en comportaments indeguts, i vist que el funcionari va respondre amb dues demandes, el comú va posar en coneixement de la fiscalia tot un seguit de fets que podien tenir transcendència delictiva. Tot just el cas es troba en diligències prèvies. I entén el Superior, com va entendre també el Tribunal de Batlles, que no tenen res a veure els fets de naturalesa suposadament penal que hauria pogut cometre l’agent amb la manera, indeguda, com la corporació va procedir a acomiadar-lo. I és per això que dóna la raó al funcionari.

ARGUMENT

Com diu la sentència ara dictada, “el fet de que es tracti de la reincidència en faltes greus, i que el comú hagi tingut en compte les sancions imposades prèvia o simultàniament, no exclou que s’hagi d’incoar un procediment específic respecte de la falta molt greu aplicada en aquest cas, en el qual l’interessat pugui articular els mecanismes de defensa que la llei li atorga”. I és que considera la Justícia que en no tramitar l’expedient disciplinari que hauria correspost, el caporal del servei de circulació s’hauria trobat indefens.

“El fet de que es tracti de la reincidència en faltes greus, i que el comú hagi tingut en compte les sancions imposades prèvia o simultàniament, no exclou que s’hagi d’incoar un procediment específic respecte de la falta molt greu aplicada en aquest cas, en el qual l’interessat pugui articular els mecanismes de defensa que la llei li atorga”

En conseqüència, conclou el Superior, “és evident que s’ha omès totalment i absoluta el procediment disciplinari preceptiu per imposar la separació del servei, de manera que la resolució impugnada de 3 d’abril de 2019 és nul·la de ple dret” com defensava el funcionari, que entre moltes altres coses recorda que no se’l pot sancionar en dues ocasions per una mateixa circumstància, tal i com considera que va fer el comú, per la qual cosa està convençut que també guanyarà l’altre plet administratiu que continua obert.

El funcionari, a qui els responsables comunals atribuïen en part el mal ambient que durant certs moments del mandat passat es va viure al servei de circulació, sempre va mantenir que era víctima d’un “acarnissament” tant per part de Marsol com algun dels comandaments del departament. Alhora, considerava que se’l volia apartar per, suposadament, poder posar en el seu lloc persones de la confiança o interès dels responsables del servei.

Malgrat que la decisió ara és ferma, caldrà comprovar quins passos més du a terme qui al 2019 era caporal del servei -que veu molta coincidència en el fet que la resolució ferma s’hagi dictat just quan la fins fa pocs mesos cònsol major d’Andorra la Vella ja ha deixat de ser-ho- i, també, si el comú acaba portant el cas davant el Constitucional, més enllà de comprovar què acaba passant amb l’altra demanda administrativa en curs i amb les diligències penals.

Comentaris (8)

Trending