Joan Carles de Borbó tenia un compte ocult a Andbank

La investigació que s’està fent a Suïssa localitza un dipòsit a Andorra amb el qual hauria operat el rei emèrit espanyol a través d’una societat instrumental panamenya

Joan Carles hauria tingut a Andbank el compte AD79 0001 0000 4029 2980 0100.
Joan Carles hauria tingut a Andbank el compte AD79 0001 0000 4029 2980 0100. ARXIU

El rei emèrit d’Espanya, Joan Carles de Borbó, tenia un compte ocult a Andorra. A través d’una societat instrumental panamenya hauria operat almenys durant una dècada a Andbank. La investigació de les autoritats suïsses en relació al controvertit monarca hauria permès localitzar i confirmar l’existència d’aquest compte, l’existència del qual fa molt temps que se sospitava. Aquesta troballa pot tenir importants repercussions tant per al propi Joan Carles com per al Principat.

Segons han descobert els encarregats d'investigar a Suïssa la presumpta fortuna il·legal del rei Joan Carles I, l’emèrit hauria tingut un compte vinculat a la seva estructura financera.Tal com ha publicat aquest dimarts ‘El Confidencial’, el dipòsit va arribar a estar actiu durant més d'una dècada a Andbank. La informació publicada fins i tot revela el número de compte que podria haver pertanyut al Borbó: AD79 0001 0000 4029 2980 0100.

L’aparició d’aquest dipòsit suposa el primer vincle de la investigació que encapçala el fiscal de Ginebra Yves Bertossa amb Andorra, ja que fins ara els moviments investigats es limitaven al territori suís

L’emèrit hauria controlat dit dipòsit a través de Stream SA, una societat instrumental dirigida per testaferros i que va ser dissolta fa poc més d’un mes, el passat 4 de maig. Per això, tal com assenyala El Confidencial, aquesta nova troballa, si es confirma, deixaria en entredit les regularitzacions fiscals realitzades per Joan Carles I. El rei en cap moment va posar en coneixement de les autoritats l’existència d’aquest compte.

L’aparició d’aquest dipòsit suposa el primer vincle de la investigació que encapçala el fiscal de Ginebra Yves Bertossa amb Andorra, ja que fins ara els moviments investigats es limitaven al territori suís. Hauria estat una transferència de la Fundació Zagatka el que ha portat fins el compte al Principat. Caldrà veure ara quin camí agafen les autoritats suïsses i quina cooperació judicial sol·liciten a Andorra. I, és clar, seguir de prop els passos que es facin al Principat en relació amb aquest compte.

Manuel Prado y Colón de Carvajal al costat de Joan Carles de Borbó.

Relacionat

Un Principat ‘Soleado’?

En concret es tracta d'una transferència realitzada el passat 19 de maig de 2008. Llavors es va produir un moviment de 150.012,28 euros des del citat compte de Zagatka a Credit Suisse a Stream SA, una societat panamenya datada el 2004 i creada pel despatx d’advocats de país centreamericà Alemán, Cordero, Galindo & Lee. Un document incorporat al sumari del cas a Suïssa ha revelat que aquesta transferència no es va realitzar a Panamà i sí a un compte a Andorra. Va ser Arturo Fasana, gestor i un dels testaferros de Joan Carles I, el que va donar l’ordre per transferir aquests 150.000 euros a un compte que Stream SA tenia al Principat, el mateix compte d’Andbank relacionat ara amb el sobirà espanyol emèrit.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending