La investigació sobre el forn incinerador se centra en els constructors i la compra-venda d’accions

Toni Martí no va acudir a la Batllia a declarar pel ‘cas Ctrasa’, en què el màxim responsable dels executius que va presidir implicat és Jordi Cinca

Una visita institucional al forn incinerador.
Una visita institucional al forn incinerador. SFGA

La investigació sobre el presumpte malbaratament que hi va haver al tomb de la construcció del forn incinerador se centra en els constructors que alhora van ser dels primers socis de la societat Ctrasa i en la compra-venda posterior que hi va haver de les accions, suposadament sobrevalorades i que van deixar l’equipament totalment en mans de l’Estat. La instrucció de la causa, durant molt temps parada, ha avançat molt notablement les darreres setmanes.

La Batllia especialitzada que instrueix la causa després que el Tribunal Constitucional ordenés fer-ho ha practicat nombroses diligències darrerament. S’ha pres declaració a diverses persones en qualitat de testimoni i, també, com a encausats. Contràriament al publicat per error per l’Altaveu, l’ex-cap de Govern Toni Martí no hauria acudit divendres a la seu judicial a prestar declaració per aquesta causa. Així ho ha confirmat el propi Martí sense entrar en més detalls. Sí que hi ha diferents integrants dels governs que va presidir implicats en el cas.

La investigació és producte d’una querella interposada pel col·lectiu ecologista Apapma en base a un informe encarregat al seu dia pel Govern del PS i que va elaborar la consultora internacional KPMG

L’ex-responsable de Finances i actual membre del consell d’administració de la CASS Jordi Cinca seria el màxim exponent del primer gabinet ministerial demòcrata a qui l’afer l’ha esquitxat. Cinca hauria estat el principal valedor de l’operació de compra-venda d’accions, al 2013, per tal que les participacions que llavors quedaven en mans privades passessin o bé a Govern o bé a FEDA. Justament, sobre aquesta parapública, òbviament, també gira part de la investigació i la instructora del cas ha acudit com a mínim en una ocasió a les dependències de la distribuïdora elèctrica, a Encamp, per tal de comissar documentació d’interès per a la causa.

La investigació és producte d’una querella interposada pel col·lectiu ecologista Apapma en base a un informe encarregat al seu dia pel Govern del PS i que va elaborar la consultora internacional KPMG, que va detectar nombroses irregularitats al tomb de la construcció del forn incinerador i de l’ús que es va donar a la societat creada a l’efecte per a la gestió d’aquest equipament (Ctrasa). De fet, el gabinet socialdemòcrata ja va endegar accions contra una part dels integrants de la societat, essencialment els socis privats, però quan Demòcrates va aterrat a Prat de la Creu es van deixar sense efecte les actuacions legals i, més tard, es va promoure el procés de compra-venda de les participacions a un preu que, suposadament, estava sobre valorat.

Una imatge del 'complex' de Ctrasa.

Relacionat

La investigació pel sobrecost en les obres de construcció del forn incinerador accelera

Arran de tot plegat, i a partir d’aconseguir no sense una àrdua batalla judicial l’informe en qüestió, Apapma va interposar la querella que s’està tramitant ara. El col·lectiu ecologista va denunciar uns fets que podrien ser constitutius de delictes contra l’activitat mercantil de les empreses, de prevaricació en la funció pública, de concussió, de corrupció i tràfic d’influències, de malbaratament de cabals públics, d’abusos en l’exercici de la funció pública i de falsedat documental.

Inicialment, tant la Batllia com el Tribunal de Corts van arxivar l’acció legal del col·lectiu ecologista al·legant que els fets denunciats estaven prescrits. Però el Tribunal Constitucional va acollir el recurs d’empara d’Apapma avalant que s’estava vulnerant el dret a la jurisdicció del grup ecologista i va ordenar a la primera instància judicial que admetés la querella criminal a tràmit i que practiqués les diligències d’investigació corresponents.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending