Indemnitzen amb 1.800 euros un empleat acomiadat per la lentitud de la Justícia en resoldre el cas

El TC va admetre que s’havia vulnerat el seu dret a un judici de durada raonable, però el Superior acorda un rescabalament inferior fins i tot al que ja acceptava pagar Govern

Rètol d'identificació del Tribunal Constitucional.
Rètol d'identificació del Tribunal Constitucional. Toni Solanelles

El Tribunal Superior ha dictaminat que l’Estat haurà d’indemnitzar amb 1.800 euros un home que havia portat el seu acomiadament a la Justícia i que va veure com el procés s’allargava fins a cinc anys. El Constitucional ja havia declarat l’any passat que s’havia produït una dilació absolutament injustificada i que mereixia un rescabalament. Aquest finalment, queda ja només per sota del reclamat per l’afectat. També és, fins i tot, inferior a la que estava disposat a pagar el Govern i la fiscalia.

El cas es remunta a juliol del 2016. El demandant havia estat acomiadat de l’empresa en la qual treballava i va portar el cas a tribunals, entenen que se l’havia fer fora de forma injustificada i indeguda. Fins al gener del 2021, no hi va haver sentència ferma que, en gran part, li donava la raó. Vist aquest retard, va decidir anar al TC.

L’Estat s’estalviarà la indemnització a un altre perjudicat per la lentitud de la Justícia perquè va fer la petició més de tres mesos després de la sentència favorable del TC

I el màxim òrgan judicial li va donar la raó. En una resolució publicada el maig passat, admetia que s’havia vulnerat el seu dret a un judici de durada raonable. I establia que tenia dret a ser indemnitzat. Per això, va formular una demanda per responsabilitat penal de l’Estat, en la qual reclamava un total de 18.000 euros per “dany moral i econòmic”. A aquesta petició, ni fiscalia ni Govern es van oposar, però sí que van argumentar que la indemnització no havia de ser, en cap cas, superior als 500 euros per cada any de retard. En el cas de l’executiu, entenia que eren quatre i, per tant, el rescabalament ha de ser de 2.000 euros.

El ple del Superior ha acceptat també que cal indemnitzar l’home. En la seva resolució, però, retalla de forma considerable les pretensions del demandant, argumentant que, malgrat que la primera acció judicial va ser el juliol del 2016 i no hi va haver sentència fins al gener del 2021, “el retard en la tramitació de la instància de la causa laboral s’ha de circumscriure a un període de 18 mesos”. I fixa que la indemnització tot just ha de ser de 1.800 euros. Per tant, per sota de la que acceptava el mateix Govern.

I encara es pot dir que ha tingut sort, ja que alguna cosa cobrarà. En canvi, un altre perjudicat per la lentitud judicial s’ha quedat sense cap indemnització. En el seu cas, es tracta d’un home que va acudir al TC després de veure com s’allargava la tramitació d’una querella pels presumptes delictes d’amenaces condicionals, de calúmnia, difamació i injúria. L’havia presentat el juliol del 2016 i, ja el 2020, sense cap resolució ni favorable ni desfavorable, va decidir presentar un recurs d’empara al qual va donar la raó el Constitucional. També tenia dret a ser indemnitzat, segons la sentència de juliol del 2020.

L’octubre passat, la defensa de l’home va portar la petició davant el Superior. Reclamava un rescabalament de 3.000 euros. La petició, però, ha estat refusada. El motiu, el fet que va trigar més de tres mesos des de la resolució del TC i la presentació de l’acció. En aquest, per tant, el retard en reclamar ha jugat en benefici de l’Estat, que s’estalviarà pagar cap indemnització.

Comentaris (2)

Trending