La fiscalia investiga si hi va haver negligència al Cedre en la primera onada de la pandèmia

Quatre o cinc famílies haurien aportat elements al ministeri públic del que considera que la crisi sanitària es va gestionar indegudament i això va portar a què la Covid s’acarnissés en els residents del centre sociosanitari públic

Intervenció de sanitaris al Cedre.
Intervenció de sanitaris al Cedre. Altaveu

La fiscalia està analitzant la gestió que es va fer al Cedre durant la primera onada de la pandèmia, que en gran part va tenir el centre sociosanitari aixoplugat pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) com a epicentre del drama viscut arran de la Covid. Quatre o cinc famílies de residents en l’equipament públic que haurien mort a causa del coronavirus haurien aportat informació al ministeri públic mirant d’assenyalar com a mínim a comportaments negligents com a responsables que el virus s’acarnissés al Cedre.

La investigació que està duent a terme el ministeri fiscal s’estaria duent amb extrema discreció. De fet, els propis denunciants -formalment els familiars posen a disposició de l’acusació pública una informació que creuen rellevant i és la fiscalia qui ha de fer els passos que cregui pertinents- també han mirat de gestionar l’afer amb el màxim de prudència per evitar pressions de qualsevol tipus. Tant a favor com en contra de l’actuació denunciant, per dir-ho d’aquesta manera.

Ja l’estiu passat, i després que hi hagués el primer relaxament de l’impacte de la pandèmia, alguns familiars de víctimes de Covid al Cedre van mobilitzar-se per mirar de posar el cas en mans d’advocats i promoure eventuals querelles. Això no obstant, segons les fonts, haurien topat amb enormes dificultats per trobar el suport legal necessari. D’aquí que s’hagués escollit la fórmula de posar en coneixement de la fiscalia uns fets que aquests familiars consideren, com a mínim, presumptament negligent.

És el fiscal Borja Aguado qui està duent a terme, segons les fonts consultades, les diligències d’investigació per avaluar si hi ha indicis de delicte o si no n’hi ha; Aguado ja hauria pres declaració a implicats en la gestió de la crisi, entre els quals alguns sanitaris

És el fiscal Borja Aguado qui està duent a terme, segons les fonts consultades, les diligències d’investigació per avaluar si hi ha indicis de delicte o si no nhi ha. Si fos el segon cas, s’arxivaria l’afer i, en principi, s’hauria de comunicar la situació a les famílies que van interessar l’actuació del ministeri públic. Si la fiscalia observa indicis de delicte o de negligència punible hauria de traslladar la causa a la Batllia per tal que ampliés la investigació fins al nivell que considerés escaient.

Segons fonts coneixedores de la investigació, Aguado ja hauria pres declaració a implicats en la gestió de la pandèmia al Cedre, entre els quals alguns sanitaris. No obstant, no ha transcendit ni el més mínim detall de com poden avançar les indagacions del ministeri públic. I si la investigació mínima que la llei permet a la fiscalia realitzar abans de passar eventualment alguna causa punible a la instrucció judicial ha permès revelar algun detall anòmal o no.

Molts dels familiars del Cedre, que va centralitzar malauradament moltes de les víctimes mortals de la primera onada de la pandèmia, ja van posar el crit al cel al seu moment sobre la manca de previsió qua ja s’intuïa l’arribada del virus o la falta de mitjans. També van ressaltar com a inexplicable, en el seu moment, el comportament d’alguns dels responsables del Cedre. Caldrà veure, però, si aquestes observacions subjectives poden arribar a comportar responsabilitats o la gravetat de la situació va superar els estaments públics i tot i posar els mitjans a l’abast -tant materials com de coneixements- aquests no van ser suficients.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending