La fiscalia demana cinc anys de presó ferma per l’exconseller de les comunitats portugueses

David Borges va estar un mes i mig a la presó la primavera del 2018 després de ser detingut acusat d’abusar d’un noi de poc més de catorze anys

La vista s'ha celebrat a porta tancada a la sala d'actes de Prada Casadet.
La vista s'ha celebrat a porta tancada a la sala d'actes de Prada Casadet. ARXIU

La fiscalia demana cinc anys de presó per qui va ser conseller de les comunitats portuguesos i fins a la seva detenció una persona molt notòria entre el col·lectiu lusità establert al país David Borges. De la seva banda, la defensa de l’acusat, que va estar un mes i mig a la presó la primavera del 2018, reclama la lliure absolució del seu patrocinat tot recordant que no es va tractar de cap abús sexual sinó que les relacions mantingudes eren consentides.

Aquest dimarts a la tarda s’ha celebrat a la sala d’actes de Prada Casadet el judici que feia seure a la banqueta dels acusats Borges, després de més de dos anys de la seva detenció. La vista s’ha fet íntegrament a porta tancada, en una decisió com a mínim controvertida del Tribunal de Corts, que ni tan sols ha permès que el tram final de l’audiència, on les parts exposen les seves conclusions i informes, fos pública, donant així compliment als mandats constitucionals que indiquen que els processos judicials han de publicitar-se per donar-los més garanties i perquè la Justícia s’administra en nom del poble.

La víctima hauria tornat a reiterar davant el Tribunal de Corts, en una vista a porta tancada, que va consentir la relació perquè sentia por (per la diferència d'edat i perquè l'acusat va tancar amb clau la porta de l'estança)

El tribunal ha pres la decisió en ser la víctima menor d’edat, i contravenint altres casos en què només es fa a porta tancada la compareixença del menor i, si escau, les explicacions dels perits, per així evitar que transcendeixin segons quins detalls. Sia com vulgui, en aquest cas s’ha fet tot el judici sense presència de públic i només amb el tribunal, l’acusació pública, que ha mantingut els termes de la qualificació provisional, els advocats de la defensa -l’acusat i la víctimes- i les persones citades a declarar en papers distints.

El ministeri públic, a banda dels cinc anys de presó ferma, també demana l’expulsió definitiva de Borges i la prohibició que pugui tornar a entrar en contacte amb el menor. La defensa, que ni tan sols hauria posat sobre la taula el fort arrelament que té al país el processat per qüestionar la petició de la fiscalia que l’exconseller de les comunitats portugueses sigui expulsat per sempre més d’Andorra, s’ha mostrat convençut de la innocència del seu client i n’hauria demanat l’absolució.

David Borges el dia que va acudir a votar com a candidat a conseller de les comunitats portugueses.

Relacionat

Surt en llibertat provisional l’exconseller de les comunitats portugueses acusat d’abusar d'un menor

Al seu dia tant l’acusat com el menor haurien admès que les relacions sexuals havien estat consentides. La situació però va arribar a oïdes dels pares del noi que van denunciar Borges. Durant la vista, tots dos haurien tornat a admetre que tot va ser consentit. Però amb un element clau al qual s’aferra la fiscalia: el noi, la víctima, que avui passa dels setze anys -l’acusat en té 38-  ha explicat que va acceptar la relació per por. I és aquí on s’agafa l’acusació particular. Considera que hi va haver prevalença i abús de superioritat.

Els elements decisius serien la diferència d’edat que hi havia entre els dos i el fet que Borges va tancar la porta de l’estança on estaven amb clau. Per a la fiscalia això seria el que hauria comportat la prevalença i superioritat de l’acusat vers la víctima. En aquest punt, però, el president del tribunal i ponent de la causa, Josep Maria Pijuan, hauria advertit el representant del ministeri públic que si mantenia el que estava dient hauria de canviar la qualificació per agreujar-la, situació que no s’ha donat.

-

Relacionat

La previsible (i malaurada) estocada de mort de la ‘Casa de Portugal’

David Borges va ser detingut el 25 d’abril al migdia, just quan havia anat al seu domicili, a Escaldes, a dinar. Agents de la policia el van anar a cercar i ja no va tornar a treballar. De fet, en sortir de la presó uns cinquanta dies després, en ser-li concedida la llibertat provisional sota fiança, va acabar canviant de feina. Encara estant empresonat, i davant la pressió de les autoritats portugueses va renunciar al càrrec que ostentava en ser detingut.

Etiquetes

Comentaris

Trending