Es reactiva el cas del doble atropellament intencionat a la rotonda d’Erts el desembre del 2013

L’acusat, condemnat en rebel·lia a catorze anys de presó, porta uns mesos a la Comella, on va arribar després de ser detingut a Suïssa a petició de les autoritats judicials andorranes, que ara hauran de revisar la sentència inicial perquè el processat hi recorrerà en contra

La rotonda on es van donar lloc els fets.
La rotonda on es van donar lloc els fets. ARXIU

Passaven setze minuts de les 5 del matí del 14 de desembre del 2013 a la rotonda d’Erts. Un aparentment lleu accident de trànsit de danys materials s’acabaria convertint en un drama. Encara bo que no hi ha haver morts. Però sí dos atropellaments volguts, buscats. El protagonitzat per un dels conductors implicats en la col·lisió a qui, després del xoc, suposats amics de l’altra conductora involucrada en la topada li van fer una cara nova. Nou anys després es reactiva el cas que s’havia jutjat en rebel·lia.

En efecte, aquell llavors resident portuguès de 30 anys que va donar 2,2 en el control d’alcoholèmia fa prop de mig any, s’ha sabut ara, que resta ingressat al centre penitenciari. Després d’anys fora d’Andorra i amb una condemna de catorze anys de presó ferma penjant-li damunt el cap com una espasa de Dàmocles, aquest home que avui té 39 anys i ja havia refet la seva vida a Suïssa tot i saber que tenia una condemna pendent al Principat intenta aconseguir una rebaixa de la pena inicialment imposada.

Està condemnat a catorze anys de presó -i 25 anys posteriors d’expulsió més altres penes complementàries- per un doble assassinat en grau de temptativa. I en virtut d’això Andorra va activar una ordre internacional de cerca i captura. I d’extradició posterior

L’home, que ja no va assistir al judici perquè es trobava complint una ordre d’expulsió administrativa i va patir un atac d’angoixa quan pretenia acudir a la vista, va ser extradit per les autoritats judicials a l’estiu. Està condemnat a catorze anys de presó -i 25 anys posteriors d’expulsió més altres penes complementàries- per un doble assassinat en grau de temptativa. I en virtut d’això Andorra va activar una ordre internacional de cerca i captura. I d’extradició posterior.

L’antic resident va ser enxampat a Suïssa, on vivia després d’haver estat una temporada al seu Portugal originari una vegada havent deixat Andorra. Les autoritats helvètiques el van tenir dos mesos en reclusió penitenciària mentre resolien si concedien el trasllat, l’extradició, sol·licitada per les autoritats andorranes. I la van concedir. Ara l’home, després d’un judici de revisió -un tràmit que permet reobrir un cas jutjat en rebel·lia si encara no s’han esgotat totes les vies, recorrerà contra la sentència inicial i mirarà que li rebaixin la condemna.

Fa més de sis anys, durant la vista, ja la seva defensa, que admetia fil per randa els fets, considerava que la seva reacció havia estat producte de l’arravatament, d’una reacció després que li fessin la cara de mans quan pretenia marxar del lloc dels fets, a l’altura del que llavors era un conegut local d’oci nocturn (Àmbit). També incidia la defensa en el fet que hi havia l’alcohol, l’alcoholèmia, que havia d’operar com un eximent parcial o un atenuant. A diferència de la fiscalia, que va qualificar els fets d’un doble assassinat en grau de temptativa, la defensa va mantenir, sense sort llavors, que calia qualificar el succés com un doble delicte de lesions causades amb un mitjà que podia ocasionar la mort.

El Tribunal de Corts, ja s’ha dit, va atendre la petició del ministeri públic i a banda dels 14 anys de presó ferma, sense tenir en compte ni l’alcoholèmia ni l’estat d’ira que presentava l’home després que un amic de l’altra conductora el colpegés a la cara -fins a afectar-li les parets nasals- i a d’altres parts del cos, va imposar el pagament de 10.320 euros en favor de la CASS i 11.887 euros més per al principal afectat per les envestides que el condemnat va protagonitzar amb el seu Mitsubishi Pajero, un altre resident portuguès que nou anys després, en principi, s’ha refet del tot.

ELS FETS

El cas va ser molt sonat aquell desembre. Entre altres coses perquè les càmeres de Mobilitat van poder enregistrar clarament els fets. Un accident de danys materials entre el Pajero i un Seat Ibiza conduïts per dos joves -noi en la trentena, noia en la vintena- que anaven acompanyats per una persona cadascun i que havien begut més del compte que hi va haver a quarts de 6 del matí del 14 de desembre del 2013 a la rotonda d’Erts es va enverinar amb l’arribada de dos cotxes més on suposadament hi anaven amics de la conductora implicada.

Després del xoc, van arribar dos cotxes amb suposats amics de l’altra conductora, un d’ells va colpejar l’ara empresonat quan pretenia marxar. Va posar en marxa finalment el Mitsubishi Pajero i pres per l’ira va donar dos tombs al punt rodó envestint en cada ocasió un dels joves que eren a la zona

El conductor del Pajero s’enfilava ja al tot-terreny per marxar quan un grupet dels joves dels vehicles que acabava d’arribar, i especialment un resident llavors de nacionalitat colombiana que ara té trenta anys, va mirar d’evitar que qui ara està empresonat se n’anés del lloc. I ho van fer de molt mala manera. Perquè els cops de puny que li van propinar no van ser poca cosa. De fet, el colombià en qüestió també va ser condemnat per aquella acció, però a penes menors, que en cap cas li comportaven una reclusió ferma.

Després de ser a bastament colpejat, va arrencar el Mitsubishi, va fer una primera mitja volta a la rotonda i va envestir qui l’havia colpejat, que encara estava al bell mig de la calçada després de la discussió, fent-lo saltar per sobre del capó. Encara tornaria a fer una volta més i després de frenar quan s’acostava al punt on s’estava atenent el primer envestit, va girar de cop i va anar a cercar un altre dels joves, que acabaria sofrint diverses fractures que el van obligar a passar pel quiròfan després de ser arrossegat durant trenta metres i ser llançat contra un vehicle estacionat.

Llavors sí que el conductor va posar rumb cap a la Massana fins que la policia, després d’intentar-se escapolir, el va aconseguir detenir quan el jove mirava d’amagar-se amb el seu tot-terreny a l’aparcament comunal del Prat de la Ribera. Dels fets n’han passat nou anys. L’ara condemnat va estar empresonat provisionalment una bona temporada. I quan se’l va alliberar de manera condicional, va començar a fer efectiva l’expulsió administrativa.

Va marxar a Portugal i ja no es va veure amb cor d’acudir al judici que l’acabaria condemnant en primera instància en rebel·lia el 24 de novembre del 2017. Sense un futur clar al seu país natal, un familiar li recomanaria anys després traslladar-se a Suïssa, on podia iniciar una nova vida, perquè hi havia feina. I allí va ser quan a mitjan d’aquest any va ser detectat i regirant bases de dades les autoritats helvètiques van descobrir que Andorra el reclamava perquè tenia pendent una condemna de 14 anys de presó. Pecats suposats de joventut i de borratxeres. Ara l’home, que sabia què tenia pendent però no pensava que l’anessin a buscar a Suïssa, mira que li rebaixin la condemna.

Comentaris (2)

Trending