El Consell Superior busca la fórmula per renovar Núria López de forma temporal

Els batlles han fet arribar a la cúpula judicial la seva decisió de retirar la confiança a la teòrica representant dins de l’ens, i creuen que almenys ella hauria de dimitir

Enric Casadevall prenent jurament a Laura Rodríguez en la presa de possessió com a batlle presidenta.
Enric Casadevall prenent jurament a Laura Rodríguez en la presa de possessió com a batlle presidenta. ARXIU

El Consell Superior de la Justícia busca la fórmula per renovar almenys de manera temporal, potser fins a final d’any o quan les noves incorporacions procedents dels concursos ara en marxa estiguin a punt, la batlle substituta Núria López. La decisió de no renovar aquesta jutgessa va ser el detonador d’una fractura ara per ara insalvable entre la primera instància judicial i l’ens rector de l’administració de Justícia, fins al punt que els batlles ja han fet saber que retiren la seva confiança a la seva teòrica representant dins la cúpula, Clàudia Arias.

L’organisme que presideix Enric Casadevall, entre el qual també hi ha fortes desavinences, es reuneix aquest dimecres, com fa la majoria de dimecres, després d’haver-se trobat amb el cap de Govern, Xavier Espot. Busca mecanismes per mirar de rebaixar la tensió, també veient que ara per ara no ha estat possible trobar un candidat o candidata que vulgui assumir la presidència de la Batllia. Aquesta qüestió també està sobre la taula.

Els batlles han anat passant per la seu del Consell Superior, al carrer Prat de la Creu.

Relacionat

Carbasses dels batlles al Consell Superior

Però l’element que sembla que podria ser una picada d’ullet, un senyal d’acostament als batlles i de voluntat de voler mirar de reconduir la situació seria la de renovar temporalment Núria López. De fet, alguns dels batlles ja és el que havien demanat. Que es deixés continuar López, tot i algunes greus errades comeses que, paradoxalment, no li van comportar l’obertura de cap expedient, per no carregar més de feina els altres titulars de les oficines judicials. I que aquesta renovació es faci pel temps necessari en què s’incorporin els nous batlles procedents dels concursos actualment en marxa.

López va accedir a la judicatura com a batlle substituta i no hi ha dubte que amb la llei actual -una altra cosa és que es canviï per facilitar també aplanar més el tediós camí que actualment es viu a la Batllia- no se li pot adjudicar una plaça per la via directa. Ara mateix, per poder-se quedar ‘en propietat’ una oficina judicial hauria de presentar-se a un edicte com qualsevol altre aspirant, una altra cosa és que el plec de condicions estableixi una puntuació suplementària per l’experiència del temps exercint.

Els jutges de primera instància esperen que la seva actual representant al poder judicial hi renunciï i així poder triar una altra persona de la seva confiança

Caldrà veure si després d’acordar per majoria la no renovació, ni temporal, de López, hi ha la possibilitat de modificar la situació. Algun dels components del Consell Superior hauria de replantejar la situació i, alhora, modificar el sentit del seu vot. En tot cas, Clàudia Arias, que va accedir a la cúpula judicial en representació dels batlles i magistrats, ja sap que aquells que la van avalar li han retirat la seva confiança. Arias tindria, aparentment, diferències personals amb López que farien que fos una de les que no vol saber res de la batlle substituta.

Els batlles consideren que Arias ha de representar, ha de defensar els seus interessos dins del poder judicial i, en no haver-ho fet, o això és el que consideren -de fet, de trobades amb els jutges de primera instància no n’hauria mantingut- li han retirat la confiança. Encara que la legislació no ho preveu, creuen els batlles que aquesta decisió hauria de comportar, almenys des d’un posicionament ètic, que Arias presentés la seva renúncia i que, així, els batlles i magistrats poguessin elegir un altre representant.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending