El ‘cas Anaclet’ deixa en evidència les clavegueres de l’Estat espanyol i la Justícia andorrana

La fiscalia anticorrupció s’oposa a lliurar enregistraments de Villarejo sol·licitats per la Batllia, que pretén investigar la família Cierco però no l’atac a BPA, atès que considera que tot plegat és matèria reservada

José Manuel Villarejo en les immediacions de l'Audiència nacional espanyola.
José Manuel Villarejo en les immediacions de l'Audiència nacional espanyola. ARXIU

La fiscalia anticorrupció espanyola s’oposa a què les autoritats del país veí del sud lliurin a la Batllia les gravacions fetes pel controvertit comissari jubilat José Manuel Villarejo que des d’Andorra se sol·licitaven en el marc del que es denomina com a ‘cas Anaclet’. La batlle Azahara Cascales investiga la família Cierco per, suposadament, haver demanat al policia la fabricació de proves per arremetre contra les institucions andorranes. La fiscalia espanyola creu que els enregistraments són matèria reservada.

És clar que seran els tribunals espanyols els qui finalment decideixin en relació a la petició formulada a l’empara d’una comissió rogatòria. Però el posicionament del ministeri fiscal, íntimament lligat a la policia, és que, d’una banda, hi ha por a revelar allò que haurien pogut arribar a fer, amb afectació al Principat, les clavegueres de l’Estat espanyol. De l’altra, també queda clar que la investigació endegada per Cascales és del tot prospectiva, una fórmula legalment prohibida. És a dir, tira l’ham per pescar alguna cosa per anar contra els antics propietaris de BPA però, en canvi, no té cap interès en aclarir perquè es va produir el cop contra el banc ara en resolució.

Mariano Rajoy arribant a Andorra per la frontera del riu Runer.

Relacionat

Anacleto surt al rescat de Rajoy

Segons que publica aquest dimarts el rotatiu espanyol ‘ABC’, la fiscalia és contrària a la petició de la Batllia perquè “no es pot obviar que part de la documentació i informació que obra en la causa podria revelar fonts utilitzades pels serveis d’informació, per la qual cosa es trobaria classificada amb el caràcter genèric de secret”. I recorda la fiscalia que tota aquella matèria documental o d’altra naturalesa classificada com a secreta està “vedada” perquè així ho imposa la llei espanyola de secrets oficials.

El ministeri públic especialitzat en el combat de la corrupció, en aquest cas, també s’oposa a la demanda perquè, diu la fiscalia segons ‘ABC’, l’amplitud de la sol·licitud de cooperació plantejada per les autoritats del Principat d’Andorra “sol·licitant de manera indiscriminada l’accés a la totalitat de les converses gravades per José Manuel Villarejo Pérez i les anotacions realitzades en les seves agendes intervingudes” és excessiva i, alhora, d’impossible lliurament perquè el volum d’informació és moltíssim.

Una imatge d'arxiu de Mariano Rajoy.

Relacionat

Anacleto o la fàbrica de nyaps per embolicar la troca en el ‘cas Rajoy’ a Andorra

En aquest sentit, implícitament es ve a dir que no es pot tirar la canya per veure què es pesca sinó que s’ha de tenir ben delimitat allò que es persegueix i tenir-ho acreditat. En tot cas, Espanya tem que es pugui acabar revelant algun dels molts elements que evidenciarien el joc brut que suposadament s’hauria fet contra BPA en tot l’afer del combat contra l’independentisme català i, alhora, deixar clar que Andorra vol pescar el que sigui. Però per mirar d’anar contra els propietaris al seu dia del banc intervingut i no pas per aclarir què va passar realment.

Comentaris (8)

Trending