Andorra esdevé l’epicentre bibliotecari del Dret civil català

El cap de Govern i els fills de l’eminent catedràtic traspassat el 2020 Lluís Puig i Ferriol presideixen la inauguració de la biblioteca, a la Seu de la Justícia, que guarda el llegat bibliòfil de qui va presidir el Tribunal Superior

Els fills de Lluís Puig i Ferriol descobrint la placa que porta el nom del jurista.
Els fills de Lluís Puig i Ferriol descobrint la placa que porta el nom del jurista. SFGA

La biblioteca de la Seu de la Justícia, a la segona planta de l’edifici de la Baixada del Molí, serà des d’ara un punt de referència per a la consulta de tot allò que s’escaigui sobre el Dret civil i, especialment, del Dret civil de naturalesa catalana. Aquest migdia s’ha inaugurat en la intimitat l’esmentada biblioteca, que des d’ara ostenta el nom de Lluís Puig i Ferriol, l’eminent catedràtic de Dret traspassat tot just ara fa tres anys i un mes. Puig i Ferriol va llegar a l’Estat andorrà gairebé tota la seva col·lecció bibliogràfica en matèria de dret. Deuen ser uns 3.000 volums més que menys.

El cap de Govern, Xavier Espot, el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, i diversos familiars (els dos fills, una cunyada i diversos nets) de Puig i Ferriol han presidit un senzill i íntim acte a la biblioteca. En l’acte hi havia també la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, representació del Col·legi d’Advocats i diversos juristes que, en actiu o ja no, van coincidir professionalment o van tenir relació personal amb qui, a Andorra, va ser president del Tribunal Superior de la Mitra entre el 1974 i el 1993 i, després, president del Tribunal Superior fins al 2002. Ferriol era tot un referent en matèria de Dret civil. I pel seu origen català, més encara el de l’entorn català, òbviament.

A la segona planta de la seu judicial hi haurà una mostra de les obres més rellevants donades per l’eminent jurista nascut a Begur el 1932 i traspassat a Barcelona el 2020, la resta es conserven en altres dependències de l’edifici

També serà un referent la biblioteca. S’inaugura ara després d’haver fet el necessari treball de catalogació i emmagatzematge. Perquè a la biblioteca pròpiament dita hi ha una mostra dels toms més interessants, de les principals referències, però la majoria de llibres estan emmagatzemats en altres punts de la Seu de la Justícia. Això sí, en principi sota demanda s’haurien de poder consultar. Els volums ja fa un temps que van arribar, en diversos vehicles, des de Begur, on tenia la casa pairal Puig i Ferriol.

En efecte, l’eminent jurista havia nascut en aquesta població costanera gironina el 1932 i va morir en plena pandèmia, el maig del 2020. Puig i Ferriol es va doctorar en dret el 1963 i arribaria a ser entre moltes altres coses doctor en Dret, catedràtic de Dret civil a la Universitat de Barcelona i degà de la facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ja s’ha dit que va ser magistrat i president del Tribunal Superior de la Mitra d’Andorra i amb l’aprovació de la Constitució, presidiria el Tribunal Superior. Al Principat va participar en nombrosos treballs de recopilació de jurisprudència o d’aportacions relacionades amb diversos aspectes del Dret a Andorra.

53005422781 74b1c7c0fc o
Els fills de Puig i Ferriol, amb una foto seva en primer terme, enmig de la biblioteca amb el seu responsable i el cap de Govern.

De fet, en el seu conjunt, Puig i Ferriol va ser autor d’una quarantena d’obres de gran contingut i rellevància. Entre moltes altres atribucions o reconeixements també va ser secretari general del Segon Congrés Jurídic Català i era acadèmic de número de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya. També va ser magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 1989, vocal de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, director del seminari de la Càtedra Duran i Bas de Dret Civil Català i director del centre de Barcelona de l’Institut d’Estudis Andorrans. El 2003 va rebre el premi Justícia de Catalunya i el 2005, la Creu de Sant Jordi.

Encara que en molt petit comitè, i tot esperant els familiars de Puig i Ferriol al vestíbul de la Seu de la Justícia, aquest migdia hi havia satisfacció per la possibilitat d’inaugurar una biblioteca referencial. I Casadevall es mostrava d’allò més content de poder acollir a Andorra “la millor col·lecció de Dret civil” com a mínim de l’entorn més proper. La biblioteca està oberta a juristes i estudiants.

La col·lecció, arran de la donació de final del 2021, és propietat de l'Estat andorrà. I ha estat el Govern qui formalment l'ha cedit al Consell Superior de la Justícia perquè n'equipi la biblioteca judicial. Després de signar el conveni respectiu, el cap de Govern s'ha referit a Puig i Ferriol assegurant que “es va convertir en un dels referents del dret andorrà i una peça clau en la consolidació de la nostra jurisprudència”. Espot ha destacat també que “Lluís Puig i Ferriol perdurarà en la memòria de magistrats, jutges, advocats i de la societat en general”. D’aquesta manera, el cap de Govern ha volgut reconèixer “la seva tasca per a la societat andorrana” i “la important empremta que va deixar en el dret andorrà”.

Comentaris (7)

Trending