Advocats del ‘cas BPA’ alerten de la desfilada pública de noms de dipositants de fons a Andorra

La fiscalia defensa que una cosa és el secret bancari i una altra el secret judicial i el Tribunal de Corts avala que durant la vista se citin multitud de clients de la plaça financera andorrana perquè “cal saber les contraparts” de Pallardó

Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'.
Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'. Toni Solanelles

Advocats defensors que intervenen en el judici de la causa general del ‘cas BPA’ han fet aquest dimarts un crit d’alerta davant la constant aparició, a preguntes o precisions del fiscal, de noms de persones que en algun moment o altre han estat clients de la plaça financera andorrana. Els lletrats han alertat del secret bancari que durant molt temps ha operat al Principat. El fiscal general, Alfons Alberca, ha deixat clar que una cosa és el secret bancari i l’altre el secret judicial i, en certa manera, el tribunal que jutja el cas ho avalat, assegurant que “cal saber les contraparts” de Pallardó.

Malgrat que des de l’inici del judici s’estaven de tant en tant esmentant en la vista noms de clients de BPA, alguns dels quals compartits amb altres entitats del país, el fet que durant la jornada d’aquest dimarts s’hagin exposat llistats sencers amb noms i cognoms de dipositants de fons al Principat, i que s’hagin fins i tot verbalitzat la relació de clients, ha fet saltar algun dels defensors alertant de la situació que s’estava creant, malgrat que els lletrats han deixat clar que no els afectava pas directament.

No obstant, s’ha deixat clar que en el moment que aquelles persones eren clients de BPA, al Principat operava el secret bancari. Alberca ha respost que “hi ha secret bancari però no secret judicial, i estem en una vista pública d’un cas judicial”. En una primera apreciació, el president de sala, el magistrat Enric Anglada, ha deixat clar que la queixa, o l’advertència feta pels advocats, “no té ni virtualitat ni eficàcia”. I ha deixat clar que “normalment s’ha de saber la contrapartida”.

Anglada ha autoritzat el fiscal a seguir fent preguntes i a exposar, si esqueia, la relació de clients de dipositants. De fet, i una bona estona després de la primera alerta, ha estat el propi magistrat president que en el marc de l’interrogatori al gestor processat que compareix aquest dimarts davant el tribunal ha anat esmentant noms de clients de BPA per tal que l’acusat pogués aclarir si estaven dins de la seva cartera de dipositants o no ho estava.

Comentaris (3)

Trending