Jover activa una taula de treball per salvar la branca jubilació de la CASS

El Govern vol estudiar amb tots els actors implicats solucions per evitar que el sistema públic de pensions entri en bancarrota 

-
-
Una altra taula de treball, l’enèsima. Aquest cop per salvar la branca jubilació de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Per mirar de posar remei i allargar tant com es pugui un futur escenari de bancarrota en el sistema públic de pensions. El ministre de Finances, Eric Jover, està duent a terme una roda de contactes per exposar la necessitat de crear aquesta comissió on hi haurà d’haver una àmplia representació de tots els agents polítics, socials i econòmics per intentar trobar solucions per evitar que el sistema acabi sent insostenible.

Jover, segons fonts governamentals, s’ha reunit aquest dilluns amb representants de pràcticament tots els sindicats. De fet, els que no hi han assistit ha estat perquè han delegat la representació o perquè han declinat el convit per motius diversos. Evidentment, hi havia majoria de representants sindicals de l’administració perquè són els funcionaris els qui a nivell de defensa de drets laborals, vista la regulació actual al Principat, són els que estan més i millor organitzats. Les mesures que s’adoptin, però, afecten o afectaran al conjunt dels afiliats a la CASS. Per tant, també aquells del sector privat.

El ministre de Finances es reuneix amb sindicats per exposar-los el projecte i convidar-los a participar de la comissió tot aportant-hi tres integrants; grups polítics o patronals també hi seran 

A la taula de treball hi haurà d’haver, almenys, representació sindical, representació política -de tots els colors i àmbits-, les diverses organitzacions patronals, dirigents governamentals i delegats de la CASS, entre altres. La voluntat és que aquest grup de treball es creï tan aviat com sigui possible i comenci a treballar en un calendari que s’haurà de consensuar però que es preveu que tingui una certa intensitat. Jover hauria recordat als representants sindicals que l’última paraula la tindrà el Consell General atès que tot plegat haurà de confluir en una modificació legislativa.

Segons les fonts consultades, els representants sindicals han advertit el ministre de Finances que el que no faran és participar d’una mena de parafernàlia on tot estigui ja decidit i el Govern sols busqui una foto. Jover hauria garantit que aquesta no és pas la situació i que es pretén arribar “al màxim consens possible” partint de la base que hi haurà alguns dels actors partícips en la taula que quedaran més decebuts que altres. El ministre hauria garantit que es pretén buscar “idees noves” que serveixin per allargar la sostenibilitat del sistema de pensions.

La presència de Cinca al consell d’administració de la CASS i com a president de la comissió gestora del fons de jubilació inquieta els delegats sindicals dels funcionaris

Jover ha deixat clar que hores d’ara no hi ha cap perill per poder continuar garantint les pensions. El fons de reserva té, en xifres rodones, 1.400 milions d’euros. Però que a partir del moment que les aportacions siguin anualment inferiors al que s’hagi de pagar, la reducció del dipòsit seria cada vegada més gran i exponencialment important. Per això, segons les fonts consultades, Jover voldria tenia al tomb de la taula tantes veus com sigui possible per poder escoltar tantes propostes que hi hagi.

Els sindicats tindran tres representants en la taula de treball (ja s’hauria acordat que seran membres del Sipaag, del SEP i de l’USd’A) que tot just ara s’està organitzant. Entre les propostes, les idees, que els sindicalistes haurien posat sobre la taula, encara que aquest no era l’objectiu de la trobada, hi hauria per exemple establir un llindar a les pensions, és a dir, que hi hagi un topall, un màxim, sigui quina sigui la quantitat de punts que hagi adquirit l’afiliat, o crear una loteria nacional els guanys de la qual es destinin a garantir les pensions de jubilació. 

Les fonts consultades han explicat que els representants dels sindicats, especialment els de la Funció Pública, són especialment pessimistes amb la presència de l’exministre de Finances Jordi Cinca com a integrant del consell d’administració de la CASS, més encara com a president de la comissió gestora del fons de jubilació. En aquest sentit, fons sindicals consultades han explicat que “és molt proper el record de les retallades aplicades per Cinca o el fet de dir una cosa i acabar-ne fent una altra”, amb la qual cosa hi ha molts recels.

Comentaris (12)

Trending