Setge als immigrants il·legals

La policia reforça els controls davant les denúncies de contractacions dubtoses i en poca estona deté quatre ciutadans per intentar obtenir permisos de treball amb documents falsificats

Cua a la porta d'Immigració.
Cua a la porta d'Immigració.

Tots aquells actors de l’administració que intervenen en la gestió de ciutadans immigrants, i especialment la policia que presta servei al departament d’Immigració, han incrementat els controls i l’atenció per mirar d’evitar irregularitats i il·legalitats. Les reiterades denúncies en relació amb la contractació anòmala de treballadors i el fet que, sobretot per les xarxes socials, s’hagin advertit una casuística elevada de ciutadans d’arreu del món que fan estada al Principat de manera indeguda han portat a reforçar les mesures de prevenció.

Fins al punt que aquest dimarts mateix, amb poca estona de diferència, s’haurien detingut quatre ciutadans procedents del Perú acusats d’un delicte contra el tràfic jurídic. A tots quatre se’ls hauria trobat algun document falsificat en l’expedient que han presentat a Immigració amb la intenció d’obtenir el permís de treball. Tots quatre, segons fonts jurídiques, han passat a disposició judicial aquest mateix dimarts i han quedat en llibertat amb una pena condicional mínima. Això sí, se’ls ha incoat una proposta d’expulsió per la via administrativa que els hauria de portar, més aviat que tard, a una expulsió per un termini de cinc anys.

El degoteig de detencions d’aquesta naturalesa és continu. I ve a reforçar les inspeccions en edificis en construcció que es van dur a terme els dies previs a l’arribada al Principat del grup contra el tràfic d’éssers humans (GRETA) del Consell d’Europa. Es volia assegurar en aquests casos que els obrers que hi treballaven tenien les degudes autoritzacions per poder feinejar com ho estaven fent. Són, però, dues situacions diferents. Perquè en aquests casos, el de les subcontractacions de treballadors estrangers, els operaris, les persones individuals, no han d’acudir a Immigració.

Imatge d'una obra.

Relacionat

A la caça de l’obrer peruà

El procediment de subcontractació, almenys tal i com ara està dissenyat i de la manera que s’ha operat els darrers temps en el sector de la construcció, comporta que una empresa andorrana contracti els serveis d’una altra companyia, en aquest cas espanyola. I és aquesta segona firma la que de manera efectiva té la relació laboral amb els treballadors i, per tant, qui sap les condicions exactes de què gaudeixen. O que han de suportar.

Tot plegat fa que s’estigui molt més al cas. També, és clar, perquè la xifra de persones immigrants que aquest hivern han fet cap cap al Principat és molt més elevada que els hiverns precedents. D’autoritzacions temporals aquestes darreres setmanes se n’han concedit pràcticament tres cops més que a les mateixes alçades de l’any passat. I a això cal sumar-hi les persones que encara deambulen pel país buscant feina -o allotjament o totes dues coses- i aquells altres que després d’uns dies de cerca al Principat en van acabar marxant. Sense oblidar que arran de la pandèmia hi va haver ciutadans temporers que es van quedar de manera il·legal al país i, aparentment, mai més no n’han marxat.

Comentaris (16)

Trending