La policia francesa podria assumir la ‘seguretat de l’Estat’ durant el pas del Tour

La direcció del cos de l’ordre ha demanat reforços al país veí del nord davant l’estupefacció d’una part dels funcionaris nacionals, que ja van rebre cert malestar que uniformats espanyols fessin el control del Fòrum Econòmic lligat a la Cimera

Un guàrdia civil i un especialista de la policia nacional espanyola durant el Fòrum Econòmic de la Cimera.
Un guàrdia civil i un especialista de la policia nacional espanyola durant el Fòrum Econòmic de la Cimera. RONNIE PINO

La direcció de la policia no les té totes davant el fet de no haver pogut constituir el denominat grup de suport al manteniment a l’ordre (GSMO). D’aquí que en les darreres reunions preparatòries del dispositiu per al Tour, que ha d’arribar a Andorra a mitjan mes de juliol i hi ha d’estar durant trams de tres dies diferents, es va sondejar la possibilitat de demanar reforços a la policia francesa. Sector del cos de l’ordre del Principat no acaben d’entendre aquesta decisió.

O si l’entenen és en el marc de la deficient gestió que s’ha fet de la suposada creació del grup que havia de fer suport als experts en antidisturbis quan calgués. Com ja va avançar l’Altaveu al seu dia, s’han donat tantes voltes al GSMO i s’han llançat tants missatges i directrius contradictòries, que alguns dels agents que n’havien de formar part ja hi han renunciat com aquell que diu abans de començar.

Dues de les tres furgonetes adquirides expressament per al grup que ara mateix està en l'aire.

Relacionat

Es dilueix una de les joies de la corona policial: el grup de suport als antidisturbis

D’aquí que el cos no disposi -tot i haver fet una inversió important en material específic- del grup operatiu. Per tant, s’hauria avaluat la possibilitat que siguin agents de les CRS (companyies republicanes de seguretat) de la policia nacional francesa que puguin reforçar els uniformats andorrans per poder garantir la seguretat general davant l’increment de moviment i visitants que s’espera al tomb del Tour (de la seguretat del dispositiu específic de la cursa per allà on passa se n’encarrega la gendarmeria).

Si s’acaba acordant el suport de la policia francesa, aquest es podria estendre, en la mesura que es consideri necessària, pel concert previst a Soldeu en el marc de l’Andorra Mountain Music que ha de tenir com a protagonista el músic Bob Sinclair, que majoritàriament atrau, o així s’espera, un públic francès. Tot plegat, però, encara s’hauria de tancar i tant a nivell de funcionaris com en alguns àmbits institucionals hi ha cert neguit o malestar pel que es considera, també, una cessió de sobirania.

Aquest malestar intern ja deriva de la Cimera Iberoamericana i d’alguns actes col·laterals que es van fer. Així, la seguretat del Fòrum Econòmic la van assumir íntegrament cossos espanyols. Agents de la guàrdia civil i de la policia nacional espanyola es van fer càrrec absolutament de tota la seguretat com si Andorra fos territori espanyol. De fet, més d’un assistent a l’acte es va sorprendre que els dispositius electrònics fossin revisats per policies espanyols i que aquests i col·loquessin una mena de segell propi per donar fer que l’aparell havia estat revisat.

Comentaris (17)

Trending