La policia aturarà tots els cotxes que entrin al Pas per comprovar que són ciutadans francesos

El Govern i el comú d’Encamp esperen una alta afluència i no descarten cues immenses tot i que les autoritats franceses són les primeres en demanar als seus ciutadans que surtin esglaonadament

Control policial al punt fronterer del Pas de la Casa.
Control policial al punt fronterer del Pas de la Casa. POLICIA D'ANDORRA

La policia aturarà un per un els cotxes que a partir de dilluns vulguin accedir al Principat des de França. S’obre la frontera però amb molt control i molta cautela. Els agents de la policia comprovaran que aquelles persones que vulguin accedir al país siguin realment ciutadans francesos, ja siguin nacionals o residents. Es vol garantir que no entri a Andorra ningú que després no en pugui sortir malgrat que s'és conscient que, amb l'alta afluència que s'espera, hi pugui moments d'un important col·lapse.

El dispositiu, sotmès a possibles modificacions, està previst que es mantingui durant tot el mes de juny. Hi haurà vint efectius de policia a la zona fronterera i vint-i-un més que faran vigilància dins del nucli urbà del Pas de la Casa, que es dividirà en quatre zones per poder fer un control més eficient i a peu. Les quatre zones que s’han establert comprenen de la carretera general CG-2 a l’avinguda Consell General, de l’avinguda d’Encamp al carrer Major, que és només per a vianants; la zona compresa entre el carrer Sant Jordi, Gasopas i la plaça Coprínceps; i l’espai qu queda entre els carrers Catalunya, Bearn i la Solana.

Durant tot el mes de juny, el ministeri d’Interior i el comú d’Encamp munten un dispositiu de control amb 20 agents a la frontera i 21 més a l’interior de la vila

Tant el Govern com el comú d’Encamp esperen una elevada afluència de visitants. De fet, la cònsol encampadana, Laura Mas, ha explicat que han fet tots els preparatius necessaris com si es tractés de temporada alta. Mas ha explicat que en un dia d’alta ocupació poden accedir al Pas uns 6.000 vehicles, mentre que en un de menys afluència la xifra pot baixar a 3.500. Si es compten una mitjana de tres persones per vehicle… són faves comptades, ha vingut a dir la mandatària encampadana en una compareixença amb el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, que ha reconegut que el dispositiu dissenyat “és evident que pot comportar algun que altre problema”, en relació a possibles cues quilomètriques. Són “els inconvenients” que pot comportar la nova situació.

rossell mas
Josep Maria Rossell i Laura Mas durant la compareixença conjunta a l'edifici administratiu. Toni Solanelles

Rossell ha explicat que estan en permanent contacte amb la gendarmeria i coincidint amb Mas tots dos han reconegut que les autoritats franceses són les primeres que són conscients de l’alta mobilitat que hi haurà en direcció a Andorra perquè han estat les primeres en recomanar que es viatgi de manera esglaonada cap al Principat. El ministre ha vingut desitjar, en certa manera, que “no vinguin tots de cop” alhora que admetia que tot i que es mirarà d’evitar, és possible que hi hagi algun tipus “de retenció” perquè “s’ha de vetllar per la seguretat”.

Sense novetats al cantó espanyol

Entre altres coses, els uniformats hauran de “vetllar pel compliment de la distància” o que sigui correcte i efectiu l’ús de la mascareta, segons que ha informat el titular de Justícia i Interior, que ha explicat que ara per ara no es preveu un reforç especial a la frontera del riu Runer perquè ara per ara no es preveu que hi hagi entrada de visitants des d’Espanya, malgrat que si finalment s’obre hi ha també un dispositiu preparat per activar-lo. De moment, i respecte d’Espanya, el titular d’Interior ha afirmat que “no tenim res en concret”. I ha explicat que ahir mateix es va plantar a la frontera del riu Runer i la situació no ha canviat. L’estat d’alarma continua vigent i les restriccions de mobilitat també.

Rossell reconeix que l'operatiu pot originar retencions de les quals França ja en seria conscient però també remarca que "hem de vetllar per la seguretat"

Rossell, que ha assegurat que malgrat l’ampliació d’efectius al Pas (ni sol haver tres a la frontera i un màxim de dues patrulles a la vila, que tot sovint és una de sola), la seguretat al conjunt del país està garantida, ha explicat que es disposarà una zona, a l’espai fronterer del Baladrà, on es podran revisar deu vehicles alhora sempre que presentin algun dubte quan se sol·liciti la documentació als ocupants. I és que es vol assegurar que tothom qui entri al Principat després en pugui sortir i que no sigui perquè per qualsevol anomalia la policia francesa no permeti després que els visitants a Andorra no puguin passar novament cap a França.

Neguit comercial per reobrir

També el comú d’Encamp fa un reforç d’agents de servei de circulació, deixant-ne setze d’operatius que repartiran passamans informatius. La corporació encampadana ha elaborat cartelleria diversa, en català i francès, per deixar clares les recomanacions de distància i ús de la mascareta. El comú suprimirà els lavabos que hi ha en els edificis públics i n’instal·larà de prefabricats per poder garantir millor les condicions higièniques i que siguin d’un sol ús. I segons que ha explicat la cònsol encampadana, Laura Mas, a l’exterior dels comerços que venen mascaretes es permetrà que tinguin uns taulells per vendre aquestes proteccions i no calgui entrar a l’interior dels establiments més encara si els visitants no en porten ja d’origen

cartells 2
Cartell informatiu col·locat en un fanal del Pas de la Casa.

Mas ha explicat que està convençuda, pels contactes que ha mantingut els darrers dies, que “obriran pràcticament el 100% dels comerços”. La cònsol no ha té constància que hi hagi establiments o empreses que facin figa. Ara per ara, el que hi ha és “neguit per reobrir”, essent conscient que al Pas de la Casa hi ha molt “comerç temporal” i que es venia d’una molt bona temporada hivernal, ha recordat, que va permetre fer un coixí a molts dels empresaris. En aquest sentit ha recordat també que la pandèmia va arribar quan gairebé s’havia acabat l’època més forta de l’any i elogiat sobre manera els ajuts dissenyats pel Govern perquè les empreses, els comerços i els particulars puguin fer front a la crisi econòmica derivada del coronavirus.

Comentaris (4)

Trending