Els ocupes i les agressions sexuals a Espanya ‘acceleren’ la venda de material de defensa a Andorra

El fet que porres extensibles, defenses elèctriques o el gas pebre es puguin vendre sense cap mena de requisit en facilita la compra, que darrerament va a l’alça entre turistes espanyols

Un aparador amb esprais de gas pebre i algunes porres extensibles, entre altres.
Un aparador amb esprais de gas pebre i algunes porres extensibles, entre altres. Toni Solanelles

Els problemes derivats d’ocupacions d’immobles i l’increment de les agressions -sexuals en alguns casos, però també derivades de petits furts com ara estrebades de bosses de mà- que d’un temps ençà s’està notant a Espanya ha fet que la venda de petit material de defensa hagi anat a l’alça de manera molt significativa els darrers temps al Principat. La qüestió de les armes o similar “sempre ha mogut molts diners”, asseguren diverses fonts, que admeten que les defenses domèstiques estiguin sent ara més que mai un reclam comercial al país.

L’agilitat -o facilitat, fins i tot- amb què es poden adquirir al Principat certs productes sempre ha estat un atractiu. Cert que ara via Internet hi ha moltes coses que també es poden comprar sense que hi hagi gaire limitacions. Però productes com els esprais de gas pebre o els ‘clauers’ que deixen anar petites -i de vegades no tan petites- descàrregues elèctriques hi ha molts turistes espanyols que prefereixen veure’ls in situ i endur-se’ls a la butxaca després de fer una despesa que sol anar dels 20 als 200 euros. No pas gaire més.

Hi ha sobre la taula una regulació de les denominades defenses domèstiques; restringirà el port i l’ús però, en principi, no tindrà cap repercussió en la comercialització

Les porres extensibles, que no agafen una dimensió superior a la d’un pal de selfie o els que serien els germans petits de les pistoles elèctriques i que tot sovint s’assemblen a un comandament d’un vehicle, a un clauer o a un encenedor i que serveixen per deixar anar càrregues més o menys potents no necessiten cap mena d’autorització ni control al Principat. A Espanya no és el cas. Ni tan sols els esprais de gas pebre es poden vendre totalment de forma lliure a l’Estat veí. Al Principat, no hi ha cap problema.

D’aquí que, malauradament en el fons, per culpa de l’increment de la violència que hi ha hagut en moltes zones espanyoles, derivat de les agressions sexuals normalment a noies, o els furts a dones d’una certa edat, més la conflictivitat que comporta el fenomen ocupa, tot plegat hagi portat molts turistes a aprofitar la seva estada per adquirir els esmentats productes. Alguns, fins i tot, compren el material per encàrrec d’un familiar o un veí.

Fonts d’Interior consultades han explicat que hi ha sobre la taula una millor regulació de qüestions relacionades amb les armes. I que, en principi, es posarà més ordre al port i ús d’aquestes defenses domèstiques, ara, majoritàriament, sense cap mena de restricció. Per a res. Però les fonts han deixat clar que les limitacions, en principi, només s’establiran, s’ha dit, en el port i en l’ús, sense que això tingui cap mena d’efecte en la venda.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending