Més controls per minimitzar el risc d’incendis en futures torres

Els promotors de construccions de gran alçària o amb previsió de concurrència de molta gent hauran de fer un projecte contraincendis abans d’iniciar l’obra i hauran de rebre l’aval dels bombers abans de la certificació final dels treballs

Una imatge d'algunes de les torres del Clot d'Emprivat.
Una imatge d'algunes de les torres del Clot d'Emprivat. Toni Solanelles

Falta l’element clau, que és l’actualització del reglament contra incendis. Mentrestant, i per dotar de més controls per minimitzar els riscos d’incendi en edificis de gran alçària i els immobles de concurrència pública, el Govern ha aprovat un decret que, essencialment, el que fa és incloure els bombers en el circuit de validació del que es fan en aquestes construccions. En fi, que es pretén que els bombers sàpiguen des de l’inici què es cou quan es vol construir una torre com les que ja hi ha al Clot d’Emprivat. Es volen evitar ensurts com els que ja hi ha hagut. 

El decret aprovat estableix que, juntament amb l’inici de la tramitació d’una llicència de construcció o reforma d’edificis de gran alçària, s’ha de presentar un projecte de seguretat contra incendis elaborat per un professional autoritzat. Aquest projecte s’acompanya d’un informe favorable emès pel departament competent en matèria de seguretat industrial i pel departament de prevenció i extinció d’incendis i salvaments. Actualment aquest procediment només l’aprovava i validava l’àrea de seguretat i qualitat industrial, introduint en el circuit, com s’ha dit, els bombers.

Així mateix, i com a reforç suplementari, en el moment en què es presenta el certificat final d’obra relatiu al projecte de seguretat contra incendis al departament competent en matèria de seguretat industrial, aquest certificat ha d’anar acompanyat d’un informe favorable emès, novament, pel departament de bombers. “És un sistema de protocol·larització diferent”, ha indicat el ministre portaveu, Guillem Casal, que ha explicat que el que fixa fonamentalment aquest nou decret és com s’ha de procedir en la col·laboració entre departaments de l’administració.

Imatge de les torres del Clot d'Emprivat encara en plena construcció.

Relacionat

¿Són segures les torres?

Els immobles de gran alçada són aquells de més de 50 metres en el cas que es tracti d’habitatges i els que superen els 28 metres si tenen altes usos i hi ha una concurrència pública de persones. El portaveu governamental ha tret ferro als incidents que fa pocs mesos hi va haver en una de les torres del Clot d’Emprivat i, en tot cas, ha deslligat del tot l’aprovació del decret amb aquell incident. “La legislació està en evolució contínua”, ha ressaltat Casal, que ha advocat per “tenir una legislació actualitzada i donar resposta amb les situacions que hi pugui haver a casa nostra”

El ministre ha recordat que les actuals torres del Clot d’Emprivat han aplicat normativa francesa, tal i com estableix la legislació andorrana en absència de normes concretes estatals. Mentrestant, la normativa no s’aplica als projectes de seguretat contra incendis i certificats finals d’obra que ja s’hagin presentat per ser validats. En el cas que només s’hagi presentat el projecte de seguretat contra incendis, caldrà adjuntar el certificat de bombers amb el certificat final d’obra. Ara l’important, més enllà del circuit que s’hagi de seguir, és actualitzar el reglament antiincendis, que aclarirà les exigències que s’hagin de fer ja no només en les torres, sinó en qualsevol matèria.

 

Comentaris (13)

Trending