Malestar a la presó per la reestructuració interna de comandaments

Institucions Penitenciàries defensa que ara cal tirar endavant recol·locant el personal que la direcció considera més vàlida però que abans del final del 2021 totes les places assignades ‘a dit’ hauran d’haver sortit a concurs

Entrada principal al centre penitenciari.
Entrada principal al centre penitenciari. Toni Solanelles

No només el coronavirus està causant estralls -sota control però Déu n’hi do- al centre penitenciari. També està generant un profund malestar, almenys en una part important de la plantilla, del cos penitenciari, la reestructuració interna que està duent a terme la nova direcció. Fins a cinc agents assumiran noves responsabilitats compensades amb un plus econòmic temporal i sense passar cap prova. No obstant això, fonts del ministeri d’Interior han assegurat que hauria estat la pròpia direcció que ha exigit que abans que s’hagi acabat el 2021 la situació s’ha d’haver consolidat amb els corresponents concursos.

Fins ara, al centre penitenciari hi havia dos llocs de comandament ocupats de manera eventual, per dir-ho així, per dues persones assignades ‘a dit’ i que assumeixen les funcions corresponents cobrant un complement específic temporal per la responsabilitat afegida (CRA). Ara s’afegiran, si el consell de ministres ho acaba validant, cinc nous llocs, quan, afirmen diverses fonts del departament, hi hauria lloc, com a molt, per a dos, que són les corresponents a l’oficial i el sotsoficial que han assumit, respectivament, la tasca de director i de director adjunt. Però no. Aquest no és el cas.

La nova direcció, segons que han explicat les fonts del ministeri d’Interior consultades, entén que s’han de reforçar certes posicions, especialment a l’àrea de reinserció -al departament hi ha dos grans blocs, detenció i reinserció, a la qual se li vol donar un major protagonisme en vista al futur-, per tal d’aconseguir uns resultats millors en la feina que té assignada Institucions Penitenciàries. Alhora, les fonts consultades expliquen que la direcció formada per Miquel Àngel Garcia i Oriol Magriñà hauria escrutat entre el personal actual i hauria confiat en aquelles persones que millor creuen que poden fer el treball ara per ara, sense que sigui una designació pensada per a un llarg termini.

Les persones triades, aquelles a les quals se’ls hauria proposat assumir noves funcions amb el corresponent CRA, serien totes d’un mateix àmbit o grup de personal. Ja se sap que en tots els col·lectius hi ha grupuscles diferents. I la presó s’ha significat sempre per tenir diferents ‘unitats’ de persones afins que han arribat a donar, en algun moment, fins a tres sindicats de personal diferents. Actualment, molts dels beneficiats, per dir-ho d’alguna manera, en la nova organització interna són dirigents del sindicat SPA o persones del seu entorn. I aquí també rau una part de la crítica de bona part de la plantilla, que lamenta que no es tinguin en compte els mèrits i sí les afinitats.

Les fonts oficials consultades han negat que aquest hagi estat el criteri emprat per la direcció. En aquest sentit, les fonts ministerials han assegurat que els alts comandaments de la presó han dissenyat un projecte global per al qual han situat, allí on han cregut escaient, les persones que ara mateix més ràpidament podien assumir les funcions que es necessiten. Però és obvi, remarquen les fonts, que aquesta situació provisional no s’hauria de dilatar en el temps. Així, la nova direcció hauria demanat als responsables del ministeri que durant el 2021 s’haurien de convocar els edictes pertinents per consolidar les places amb els concurs que escaiguin i oberts a tot el personal.

Etiquetes

Comentaris (40)

Trending