Interior exigeix a la direcció de la presó una millor gestió i avisa de canvis si no hi ha resultats

Rossell ha presentat aquesta tarda davant tot just una desena de funcionaris les conclusions de l’estudi de clima laboral, que oficialment mostra un aprovat en conjunt, però evidencia la manca d’un full de ruta i la falta d’una elaboració ràpida dels reglaments

Una vista del centre penitenciari.
Una vista del centre penitenciari. Toni Solanelles

La direcció d’Institucions Penitenciàries haurà de treballar des d’ara mateix en la millora de la gestió del personal del centre i en l’elaboració, amb la major celeritat possible, dels reglaments que permetin desenvolupar més i millor la carrera professional. Són dos dels encàrrecs que ha fet el titular d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, a l’equip que encapçalen Miquel Àngel Garcia Val i Oriol Magrinyà, arran dels resultats de l’estudi de clima laboral realitzat, amb l’avís que si no hi ha canvis a millor en poc temps pot adoptar altres decisions.

Rossell ha presentat aquesta tarda a la sala d’actes del centre penitenciari, en presència de tot just una desena de funcionaris, poc més, els resultats del treball fet per l’empresa Opció Recursos Humans. I que formalment, almenys de portes en fora, posa globalment una nota correcta en conjunt. El treball es va fer durant dies diferents dels mesos de maig i juny i, d’entrada, ha servit per tapar la tensió que es vivia entre alguns dels ‘sectors’ penitenciaris. Segons les fonts, de les respostes donades pels funcionaris no hi ha cap 0 però tampoc cap 5. I la mitjana caldria situar-la al tomb del 3.

De les respostes donades pels funcionaris no hi ha cap 0 però tampoc cap 5. I la mitjana caldria situar-la al tomb del 3

L’estudi de clima, en el qual han participat el 94% dels treballadors del centre penitenciari, ha determinat que els integrants del cos valoren de manera positiva l’equip de treball i les relacions interpersonals entre els companys, l'estabilitat i la seguretat en el lloc de treball, l'organització i els protocols interns i el sentiment de responsabilitat. Tanmateix, els enquestats han expressat que cal millorar la gestió interna, la gestió dels comandaments, la cohesió i la definició de les línies estratègiques, així com d'un full de ruta.

Dit d’una altra manera segons fonts consultades: entre els companys, de forma horitzontal, no hi sol haver dificultats. Ni mals rotllos. Però quan se cerca el suport de la direcció això ja són figues d’un altre paner. Ni hi ha full de ruta per saber on anar, ni directrius clares, ni un projecte prou definit, segons es desprendria de l’estudi. Dels dos directors, presents a la presentació, Magrinyà és qui feia més mala cara. Rossell hauria explicat -i així s’inclou també en un comunicat oficial de Govern-, que l’estudi ha conclòs que cal dissenyar i instaurar un pla de carrera professional, fomentar la progressió dels membres del cos i facilitar l’accés als càrrecs de comandament.

Davant d’això, algun dels presents hauria mostrat un cert malestar per la suposada manca de personal. Rossell ha afirmat que aquesta suposada falta de recursos humans es dóna a tots els cossos especials i que el que cal fer, d’entrada, és treballar amb els mitjans de què es disposa i assegurar una bona carrera professionals dels funcionaris ja ‘en cartera’. Aprofitar els recursos i fomentar l’ascens de les noves generacions de professionals.

El titular dInterior fet palesa la necessitat de definir i implementar la comunicació interna i fomentar la participació, així com de treballar la coherència de valors del centre amb les actituds i comportaments, i consolidar la imatge exterior

Justament, els pocs assistents a l’acte majoritàriament eren membres de les darreres promocions. I aquí rau un dels problemes: els funcionaris més veterans miren de generar un tap per tal que no es mogui res i puguin continuar amb els vells vicis. De fet, actualment hi ha una desena de baixes que es podrien associar a les disfuncions o tensions verticals que hi ha entre el personal.

El ministre també ha fet palesa la necessitat de definir i implementar la comunicació interna i fomentar la participació, així com de treballar la coherència de valors del centre amb les actituds i comportaments, i consolidar la imatge exterior. D'aquesta manera, el titular de Justícia i Interior ha sol·licitat a la direcció del centre penitenciari que s’acceleri la redacció dels reglaments necessaris per potenciar la carrera professional i millorar la gestió dels treballadors del centre. El ministre ha afirmat que farà seguiment d'aquest treball i espera poder aprovar els textos reguladors durant els pròxims mesos.

Per ara, segons les fonts, els resultats anunciats avalen la decisió del ministeri de no adoptar cap resolució a nivell de reorganització dels comandaments davant les queixes per alguns de les decisions i comportaments de la direcció que, en algun cas fins i tot, el propi Rossell va admetre que anaven més enllà de la llei o que hi quedaven al marge. De fet, els darrers temps s’han hagut d’aturar diverses decisions. No obstant això, el ministre hauria advertit que si en uns pocs mesos no es veuen canvis a millor plantejarà adoptar decisions d’un altre calat.

Etiquetes

Comentaris (19)

Trending