Fractura total en la direcció del centre penitenciari

El màxim responsable d’Institucions Penitenciàries, Miquel Àngel Garcia, ja hauria sondejat alguns comandaments per si s’acaba oficialment trencat el duet de conveniència que es va formar amb Oriol Magrinyà arran de la jubilació de Francesc Tarroch

Miquel Àngel Garcia i Oriol Magrinyà (dreta) en una trobada recent amb el Copríncep Joan-Enric Vives al centre penitenciari.
Miquel Àngel Garcia i Oriol Magrinyà (dreta) en una trobada recent amb el Copríncep Joan-Enric Vives al centre penitenciari. BISBAT D'URGELL

El malestar evident i permanent al centre penitenciari -ara amb la planificació horària, per exemple- es fa palpable en la fractura que hi ha en la direcció. La relació entre els dos principals comandaments d’Institucions Penitenciàries, el director Miquel Àngel Garcia, i l’adjunt Oriol Magrinyà, és de mínims o menys hi tot. Fins al punt que el primer ja hauria sondejat alguns altres dels comandaments -suboficials de primera- per comprovar si estarien disposats a fer ‘parella’ amb ell en el cas que s’hagi de desfer l’actual direcció.

Era i és de domini públic que l’aliança entre Garcia i Magrinyà era de conveniència. El ministeri d’Interior va tornar a dipositar a mitjan any passat la confiança amb Miquel Àngel Garcia i li va encomanar que triés persona auxiliar i elaborés projecte. Per motius que no han acabat mai de transcendir, el titular d’Interior, Josep Maria Rossell, va vetar Ismael Alarcón per continuar com a adjunt i d’aquesta manera Garcia es va quedar amb molt poques opcions. La llei permet que el número 1 d’Institucions Penitenciàries pugui ser extern però en cap cas ho pot ser l’adjunt, que ha de ser necessàriament un funcionari de la casa.

Si la llei permetés al ministre d’Interior poder apostar per dues persones externes a la institució perquè n’assumissin la direcció, segurament ho faria

Garcia va confiar en Magrinyà, un home metòdic i aparentment treballador, però s’hauria trobat amb un conjunt de decisions -algunes tombades de forma expressa via resolucions del propi ministeri- que han posat a la picota la direcció. Fins al punt que si Rossell pogués fer tabula rasa i apostar per dues persones externes a la institució, han assegurat les fonts, ho faria. Però la llei no li ho permet i no se sap com acabarà la situació.

La relació, però, és menys que de conveniència. En alguns moments, inexistent fins i tot en els propis passadissos del centre penitenciari. Molt tibant. Garcia, segons algunes fonts, que té més mà esquerra que Magrinyà, estaria tement que pugui ser destituït del càrrec pel desgast que estan suposant algunes decisions del número 2, molt lligat al sindicat SPA, gran beneficiat -els seus integrants, vaja- de les decisions d’aquest comandament.

PLANIFICACIÓ

De fet, i com ja va passar l’any passat, el fet que s’hagi donat carta blanca a un dels membres de la junta de l’SPA -com a funcionari que és, no per sindicalista a priori- per elaborar la planificació, i les deficiències volgudes o no que aquesta conté està causant un notable malestar. Magrinyà va delegar amb aquest funcionari, agent ras, la gestió del calendari laboral, amb un horari d’oficina lliure i adaptat a més a més de serveis majoritàriament nocturns -molt més descarregats- que aprofita també per planificar alhora que per cobrar extres. Amb l'afegit que un agent ras planifica el calendari de comandaments.

El malestar laboral és tan evident, han indicat les fonts, que els darrers temps la direcció ha rebut nombroses cartes de funcionaris demanant el canvi entre el grup ‘de baix’ i el de ‘dalt’, com se’ls coneix. Majoritàriament es vol anar al grup de ‘dalt’ perquè al de ‘baix’ l’ambient és “insuportable”. I entre això, concursos, formacions i altres moviments estratègics de la direcció adjunta avalats per deixadesa per la direcció principal, resulta que un i altre estarien en entredit.

Comentaris (43)

Trending