La direcció de la policia intenta gestionar internament el cas dels ‘expedients del Pas’

Tant els agents als quals inicialment se’ls va acusar d’haver falsejat el full de servei com el CFPA estan a l’expectativa de les actuacions de la institució o el ministeri abans d’iniciar accions legals pel seu cantó

Una imatge del despatx central de la policia abans de la reforma.
Una imatge del despatx central de la policia abans de la reforma. Toni Solanelles

Els agents, cinc, que van ser expedientats al seu dia, tots estant de servei al despatx del Pas de la Casa, acusats d’haver suposadament falsejat el full de servei i que posteriorment van veure que el Govern arxivava el cas en no haver-hi base legal on l’inspector major que va obrir els expedients es pogués sustentar estan a l’expectativa dels moviments que faci la direcció del cos. De moment, però, l’equip que comanda Jordi Moreno intenta gestionar l’afer amb la màxima discreció i mira que amaini el temporal.

Tot plegat, segons diverses fonts, no és pas de rebut. Si Moreno és el director del cos, l’home de més pes pràcticament dins del cos és el director adjunt coordinador Bruno Lasne. I l’inspector major que va posar en marxa l’expedient és la mà dreta de Lasne. D’aquí que s’intenti capejar el temporal com es pot després que el gabinet jurídic de Govern hagi deixat amb un pam de nas els promotors dels expedients. I és que, més enllà del fons, les formes, emprant unes gravacions no autoritzades, no serien de rebut.

Un vehicle policia davant del despatx del Pas de la Casa.

Relacionat

Agents expedientats i sindicat de policia acusen un inspector d’actuar al marge de la llei

I entenen els afectats, segons fonts coneixedores del cas, que no és de rebut que un alt comandament de la policia no sàpiga quins elements de prova pot o no utilitzar. En aquest sentit, diverses fonts han advertit que si s’està davant de comandaments que empren determinats mètodes per obrir expedients disciplinaris, això no treu que aquesta mateixa pràctica es pugui usar per posar en marxa investigacions de naturalesa penal, circumstància que seria molt més greu.

En tot cas, la direcció de la policia prefereix no pronunciar-se sobre el cas. I els agents implicats, amb el suport del Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA), sindicat al qual estan afiliats, esperen quina passos es donen alhora que han sol·licitat una reunió amb el ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, i el secretari d’Estat Joan León per tractar la qüestió. Consideren els afectats que s’ha d’actuar contra l’inspector major implicat en el cas. I el CFPA hi està d’acord.

Un cotxe policial estacionat davant les dependències del Pas de la Casa.

Relacionat

El malestar policial al Pas de la Casa s’agreuja: quatre agents expedientats ‘acusats’ d’adormir-se

Si ni la direcció de la policia ni el ministeri d’Interior no acaben adoptant cap mesura, seran els propis funcionaris, amb el suport sindical, els que posaran en marxa les accions legals que considerin escaient perquè es repari el greuge de què es consideren víctima i, alhora, que es posi fre a l’actuació, a la manera de fer, del comandament.

Comentaris (9)

Trending