Comandaments penitenciaris reactiven un dels sindicats per evidenciar el seu malestar

El renovat SIP estarà liderat per dos funcionaris que han format part de la direcció del centre en etapes distintes: Ismael Alarcón i Joan Garcia

Accés principal al centre penitenciari.
Accés principal al centre penitenciari. Toni Solanelles

Comandaments del centre penitenciari han decidit implicar-se molt més del que ho havien fet fins ara en l’activitat sindical i contribuir a revifar el Sindicat d’Institucions Penitenciàries (SIP). Volen evidenciar el seu malestar davant alguns dels moviments que s’han fet els darrers mesos i la reestructuració promoguda per la direcció del centre i també pretenen estar amatents a qualsevol altre possible iniciativa que considerin que els pots anar en contra.

De moment, segons les fonts consultades, el reactivat sindicat encara no s’ha significat massa. Però sí que ja s’hauria procedit a canviar alguns dels principals càrrecs en l’organigrama del sindicat. I els canvis no són menors. Dues de les persones, dos dels funcionaris que han estat immersos en la direcció d’Institucions Penitenciàries en etapes distintes, Ismael Alarcón i Joan Garcia, serien els nous ‘líders’ del SIP.

Alarcón va ser el director adjunt fins fa poques dates. Va ser el segon de l’actual director, Miquel Àngel Garcia, i posteriorment, va continuar com a mà dreta de Francesc Tarroch. Quan aquest va decidir jubilar-se i s’ha renovat l’equip directiu, Alarcón va quedar fora de joc. Segons fonts del ministeri d’Interior, Alarcón no era de la confiança de l’equip ministerial i per això ja no hauria entrat en les travesses per succeir Tarroch. Garcia havia arribat a ser director del centre amb Miquel Àngel Garcia de segon. Però d’això ja en fa molts més anys.

La reactivació del SIP voldria fer de contrapès, en certa manera i com a una de les seves ‘funcions’, a la direcció penitenciària i els seus càrrecs de confiança

Per motius diversos, però, tant Alarcón com Garcia, i altres sotsoficials del centre, estarien força en contra d’alguns dels canvis que s’han introduït. Més encara, algunes de les decisions que s’han adoptat els darrers mesos, aparentment, o això és el que es considera dins del centre, segons les fonts ministerials consultades, haurien afavorit integrants d’un altre dels sindicats, l’SPA. Ara, la reactivació del SIP voldria fer de contrapès a la direcció penitenciària i els seus càrrecs de confiança.

El SIP també estaria amatent als moviments o propostes que es puguin fer des de la tercera organització sindical de la institució, el recentment creat Sindicat del Personal Penitenciari, que ha estat impulsat pels integrants de la penúltima promoció d’agents penitenciaris i que tenen unes condicions laborals manifestament diferents a aquelles de les quals gaudeixen altres funcionaris.

Segons les fonts consultades, els nous integrants del SIP temen que segons quins passos facin els joves agents, puguin trontollar algunes dels beneficis o condicions avantatjoses de què disposen. Pot ser el cas, per exemple, dels 400 euros mensuals que a mode de plus s’integren al salari per haver renunciat al seu dia al dret de vaga. Aquest extra ja no el perceben les noves generacions de carcellers i la ‘vella guàrdia’ de la institució, o almenys una part d’ella, vol estar al cas d’allò que pugui passar.

Comentaris (3)

Trending